ben_winkler
ben_winkler

Bonn: Rike land vegrer seg for konkrete klimamål

De rike landene nekter å sette klare mål for hvor mye klimagass de skal kutte fram mot år 2020. Det gjør at klimaforhandlingene i Bonn står i stampe - til bekymring for miljøvernerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøorganisasjonene som følger klimaforhandlingene i Bonn deler ut prisen til dagens fossil, til landet som har bidratt minst i dagens forhandlinger mot en ny internasjonal klimaavtale. Russland ble pekt ut som klimaversting.

- Må ha målsettinger

- Én ting er å ha for lave målsettinger innen 2020, men Russland har ingen målsettinger innen 2020. Og det må vi ha for å få på plass en klar avtale i København som forhindrer videre global oppvarming, sier miljøforkjemper Ben Winkler til TV 2 Nyhetene.

Delegater fra hele verden er samlet til forhandlingsmøte i Bonn I Tyskland. De skal komme nærmere en ny klimaavtale som skal signeres i København i desember. Den største utfordringen at de rike landene ikke tallfester hvor store kutt de skal ta på seg fram mot 2020.

Lars Haltbrekken i miljøvernforbundet følger forhandlingene fra sidelinjen.

bonn (Foto: TV 2)
bonn (Foto: TV 2)

- Det går utrolig tregt og det spøker jo for framgangen i forhandlingene hvis det skal fortsette sånn.

Koker kloden

Norge er ett av få land som har målene fastsatt. I 2020 skal vi slippe ut 30 prosent mindre Co2 enn vi gjorde i 1990. Problemet er at EU og Norge er de eneste som har så ambisiøse mål. De andre landene som har tallfestet mål er Australia (5 - 25 % kutt fra år 2000), Hviterussland (5 - 10 % kutt), Canada (20 % kutt), Island (15% kutt), Sveits (20-30% kutt) og Ukraina (20 % kutt).

I desember skal ny klimaavtale underskrives i København - da skal alle land bli enige om drastiske utslippskutt. Haltbrekken mener vi ligger dårlig an.

- Man venter litt på USA, litt på Russland - alle venter på alle og da får man ingen framgang, sier han.

Onsdag kom Japan på banen og sa de ville kutte utslippene sine med åtte prosent fra 1990-nivå. Et tall som langt fra vil sørge for å hindre temperaturøkning på jorden, ifølge IPCC. Målet med denne forhandlingsrunden i Bonn var å diskutere konkrete tall. Det ser ikke ut til at landene klarer å komme så langt i denne omgang.

- Vi hadde håpet å få klare forpliktelser fra de rike land, om at de skal redusere sine utslipp ytterligere i forhold til de vitenskapen sier. Men så langt har vi ikke fått det. Utslippsmålene som diskuteres her er bare egnet til å koke kloden.

- Vi frykter jo for at det ikke blir store nok utslippskutt som et resultat av København-møtet og at kloden isteden blir kokt, avslutter Haltbrekken.