Japan setter nytt klimamål

Regjeringen i Japan ønsker et kutt i klimautslippene fram mot 2020 som er litt større enn dagens Kyoto-krav. Miljøvernere er skuffet og mener målet burde vært langt mer ambisiøst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planen som ble lagt fram onsdag, innebærer at utslippene av klimagasser skal reduseres med 8 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2020. Gjennom Kyoto-avtalen er Japan allerede i dag forpliktet til å kutte gjennomsnittlig 6 prosent i perioden fra 2008 til 2012.

Statsminister Taro Aso beskriver det nye målet som «ekstremt ambisiøst», og minner om at det forutsetter en sterkere bedring av energieffektiviteten enn under oljekrisen på 1970-tallet.

Men Aso har åpenbart vært nødt til å balansere miljøhensyn med ønsket om å hjelpe næringslivet gjennom den økonomiske krisen. Miljøorganisasjonen WWF mener den japanske regjeringen har latt seg påvirke av kravene fra selskaper som står for store klimautslipp.

- Vi har ventet lenge på at Japan endelig skulle legge sine utslippsplaner fram for verden. I dag ble vi presentert en faretruende mangel på ambisjoner, sier Kim Carstensen, leder av WWFs Global Climate Initiative.

Han tror den japanske klimaplanen vil gjøre det vanskeligere å bli enig om en ny global klimaavtale på klimatoppmøtet i København i desember. (©NTB)