18. etappe: Annecy - Annecy

De vakre omgivelsene i Annecy danner rammen for Tourens siste tempoetappe. Til tross for at dette kan føles som enden på slitet er Tour de France 2009 ennå ikke over, løypen rundt Lake Annecy er 40 km lang, og flere etapper gjenstår.

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Tempo: Annecy > Annecy - 40,5 km
Rundt vakre Annecy-sjøen. Halvveis skal Cote de Bluffy forseres, en stigning på 21 høydemeter. En krevende stigning der det vil være lurt å spare noe krutt de første 25 kilometerne. De siste 200 meterne av stigningen er 12 %. Kjennere av løypa anbefaler lilleskiva med en utveksling på 46x18 eller 46x21.

Når toppen er passert, er det lett til mål.

Morsomt at arrangøren har gjort den avsluttende tempoetappen ca. 5 kilometer kortere enn vanlig, spenningen lever.