17. etappe: Bourg-Saint-Maurice - Le Grand-Bornand

Dette er Tourens tetteste fjelletappe, med fem passasjer som vil kreve de ypperste klatrekvalifikasjoner. Utfordringene vil stige i takt med terrenget og den relativt korte distansen lover en tett kamp mellom front-rytterne.

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Fjelletappe: Bourg-Saint-Maurice > Le Grand-Bornand – 169,5 km
Årets “haikjeft”-etappe, med fire 1.-kategoristigninger, supplert med en 2.-kategori halvveis. Lance avgjorde inn til dagens målby i 2004, foran Klöden, Ullrich og Basso. En typisk alpeetappe med over 50 kilometer klatring totalt. Rett opp til Cormet de Roselend fra start; 1038 høydemeter. Kanskje Linus Gerdemann gjør det igjen? For to år siden stakk han av fra en utbrytergruppe opp dagens siste fjell, Col de la Colombiere, vant i ensom majestet og ikledte seg det viktige gule plagget for en dag. Igjen er det utfor de siste 15 kilometrene, men kun en liten gruppe vil sitte igjen til slutt av favorittene.

Arrangøren har med avslutningen valgt å satse på at spenningen holder seg om hvem som til slutt sitter med den gule trøya.