16. etappe: Martigny - Bourg-Saint-Maurice

Etter 43 år er St. Bernard-passet igjen på programmet til Touren. Denne bratte etappen vil være nådeløs!

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Fjelletappe: Martigny > Bourg-Saint-Maurice – 159 km
Den andre hviledagen er fordøyd, start i Sveits med mål i Frankrike. Det bærer rett til værs fra Martigny (547 moh) til årets høyest topp Col du Grand-Saint-Bernard (2473 moh), dvs. 1926 høydemeter skal forseres på de første 40,5 kilometerne før det bærer ned til Aosta-dalen i Italia. Kandidatene til klatretrøya vil sikkert gå i brudd, favorittene ligger på været. Fra toppen av fjellet er det 38,5 kilometer utfor, hvor favorittene vil samle seg igjen. Dumt å svi av krutt på å etablere en avstand på toppen, som lett kjøres inn igjen utfor.

Fra Sarre etter 78,5 kilometer bærer det stadig brattere oppover til Col du Petit-Saint-Bernard (2188 moh) etter 128 kilometer. Vær sikker; her vil feltet minske raskt. Fra toppen er det et fall på 1326 høydemeter på de siste 31 kilometerne. Noe som vil samle opp flere av de som datt av mot toppen. Men en ting er å komme seg opp igjen i det lettere partiet. Slitet mot toppen for å henge med vil sitte igjen neste dag. Vinneren til slutt i Paris vil være med i favorittgruppa over dagens siste fjell, vær klar over det.