8. etappe: Andorre-la-Vieille - Saint-Girons

I del to av de tre etappene i Pyreneene vil de gode klatrerne virkelig ha sin mulighet til å vise seg fram. Spesielt Ariège-passet har potensial for å avsløre nivå-forskjeller mellom rytterne. Denne etappen vil uten tvil ha noen overraskelser på lur.

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Fjelletappe; Andorra-la-Vieille > Staint-Girons – 176,5 km
Starten går i lille Andorras hovedstad (1213 moh), og rett opp Port d`Envalira (2408 moh) etter 23,5 kilometer, den nest høyeste toppen i årets TdF. Garantert at det går et brudd, ikke minst med ryttere med ambisjoner om klatretrøya. Når toppen er nådd, er det 61,5 kilometer utfor og flatt, som vil samle store deler av feltet igjen.

Etter langesonen møter rytterne i rask rekkefølge to fjell, hvorav det siste er 1. kategori – Col d`Agnes (1570 moh), som har vært på kartet bare to ganger i TdF, siste gang i 1995 med Marco Pantani først over.

Så en teknisk krevende utforkjøring ned til Aulus-les-Bains (142 km). De siste 35 kilometerne er lette, og det kommer sikkert en gruppe med alle favorittene til mål.

Ingen avgjørelse her heller, men mange slitne bein.