7. etappe: Barcelona - Andorre Arcalis

Tourens tidlige inngang til fjellene vil komme brått, med en av de høyeste avslutningene i historien på 2200 meter over havet. Lengden av den første etappen i Pyreneene krever en modig, sterk klatrer som tidlig bryter med hovedfeltet for å øke sin sjanse i Arcalis.

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Fjelletappe: Barcelona > Andorra Arcalis – 224 km
Rittets første fjelletappe, med mål oppe på 2240 moh. De siste 69 kilometerne stiger løypa 1680 høydemeter, med den avsluttende stigningen (10,6 km) opp til Andorra Arcalis, med gjennomsnittlig stigning på 7,1 prosent. Jan Ullrich avgjorde TdF i 1997 i Andorra, opp til Port d`Envalira, der dagens siste fjell var den nest siste utfordringen.

Halvveis skal man også over Col de Serra-Seca (1160 moh), en 1.-kategoristigning, som faktisk er brattere enn den avsluttende på det verste. Det er alltid noen som vil slite på den første fjelletappen, fordi man nå i en snau uke har kjørt i lett terreng på tunge gir. Nå skal beina venne seg til høy frekvens, i tillegg til at finalen skjer i en høyde der det er knapphet på oksygen. En meget krevende etappe, som i tillegg er rittets lengste.

Touren avgjøres ikke på denne etappen, men mange vil forsvinne ut av favorittgruppa.