6. etappe: Gérone - Barcelona

Etter Monaco og Marseille stopper Tour de France ved et tredje fyrtårn i Middelhavet. Hovedstaden i Katalonia er vertskap for en prestisjefylt ny etappe som finner sted på det sydligste punkt i Tourens historie.

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Flat: Girona > Barcelona – 181,5 km
En småkupert etappe langs Costa Brava-kysten, fra universitetsbyen Girona til Katalonias hovedstad Barcelona. Girona er senter for mange av verdens beste syklister. Lance Armstrong bodde her i mange år, i et gammelt hus like ved den vakre katedralen. Garmin-Slipstream-laget har sitt hovedkvarter i byen, som gir utgangspunkt for varierte treningsturer i vakkert terreng.

Etappe innbyr til bruddforsøk, og går mye opp og ned, med fem klassifisert stigninger, hvorav to av 3. kategori. Rytterne kjenner deler av traseen fra Katalonia rundt. Løypa har en ”urolig” profil, og jeg tviler på samlet spurt. Også fordi avslutningen i Barcelona er opp til Montjuic, hvor den olympiske parken fra lekene i 1992 ligger. Avslutningen er mye lik den vi så på 1. etappe i fjor, og i OL i Beijing.

Vær sikker på at de spanske rytterne vil satse.