5. etappe: Le Cap d’Agde – Perpignan

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Flat: Le Cap d’Agde > Perpignan – 196,5 km
Etappe uten vanskeligheter, videre vestover langs Middelhavet, før den svinger sørover, og så igjen vest mot Perpignan. Det er to lette 4.-kategoristigninger midtveis. Eneste utfordring vil vinden eventuelt skape. Ikke minst langs havet fra De Leucate (130 km) og til Angeles-sur-Mer (172 km), der det ikke er ly i det hele tatt. Det vil blåse sidevind fra øst. Thor bodde i Le Boulou, som ligger utenfor dagens målby, og er lommekjent på det meste av løypa, ikke minst siste delen. Fra Angeles-sur-Mer, vender løype 90 grader mot vest, og rytterne vil, normalt, få vinden i ryggen de siste 25 kilometerne mot mål.

Det er unntaken hvis det ikke blåser i området. Jeg har selv syklet mye på disse veiene og har erfaring med til dels sterk vind. Avgjørende å finne plass fremme i feltet. Ganske sikkert samlet spurt, i en by som for Thor vil være ”å komme hjem igjen”.

Etappen ærer en av verdens største surrealister – Salvador Dalí.

Bare en gang tidligere har Touren vært i Le Cap d'Adge, mens Perpignan har vært besøkt hele 35 ganger.