3. etappe: Marseille - La Grande-Motte

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Flat: Marseille > La Grand Motte – 196,5 km
Marseille er sammen med Paris de eneste to av årets TdF-byer som var med i det første rittet i 1903. Løypa går rett vestover, mye langs Middelhavet og til badebyen La Grand Motte, landets nudiststrand nummer én.

Ligger an til samlet spurtetappe for Thor Hushovd. Minner mye om etappen til Montpellier i 2007, hvor Astana satte hele laget i front i sidevinden. Som medførte at både Christophe Moreau og Thor blåste av. De siste 90 kilometerne er meget lette, og jeg tror det blir samlet felt.

Jeg tviler på at noen av favorittlagene vil kjøre som Astana for to år siden. I morgen følger lagtempo-etappe, der verdifulle sekunder kan tapes eller vinnes. Da trenges friske bein, og alle mann til pumpene.