2. etappe: Monaco - Brignoles

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Flat: Monaco > Brignoles – 187 km
Tradisjonelt er første etappe for de sterkeste spurterne. Men, dagens etappe er mer krevende enn vanlig. Det er en vei ut av Monaco, og den går rett opp La Turbie (3.kat.), med høydeforskjell på 491 meter på de første 8,5 kilometerne. Ideelt for å etablere et brudd. En stor del av løypa går i traseen for Tour de Haut-Var, som er krevende nok. Et av de hardeste rittene på den franske terminlisten. Opp og ned i De provencealske alper, etter at rytterne har vært gjennom Nice og langs Middelhavet. Etter 38 kilometerne vender de innover i Provence, og møter en bratt klatring opp til parfymebyen Grasse.

Fra Col de l`Ange (4.kat) er det relativt lett de siste 58 kilometerne til mål.

Jeg kan love en mer enn vanlig interessant første etappe. Gjennom noen av de vakreste landsbyene i Frankrike, det meste av veien med utsikt til Middelhavet.