1. etappe: Monaco - Monaco

Tour de France 2009
Arrangøren gjorde positive endringer på rittet og løypas utforming i fjor, og har tatt nye steg i år. Tradisjonelt har den nest siste etappen, før paraden inn til Champs Elysees, vært en lang tempoetappe. Den kommer nå noen dager tidligere, nest siste etappe i år er en knallhard fjelletappe, som ender oppe på Mont Ventoux, som kanskje mer enn noe annet fjell i Tour de France kan skilte med en dramatisk historie. Bonussekundene til de tre første på etappene ble kuttet ut i fjor, og praksisen er den samme i år. Det er i praksis den rytteren som bruker kortest tid fra Monaco til Paris som er vinneren. Slik bør det også være.

Tempo: Monaco > Monaco - 15,5km
Det lille fyrstedømmet Monaco tar imot TdF for første gang siden 1964. En meget krevende tempoetappe møter rytterne allerede første dagen. Høydeforskjellen er 200 meter på de første 7,5 kilometerne. Første delen av løypa går i samme trase som Formel-1 bilene kjører i Monaco GP, blant annet forbi det kjente casinoet. Stigningens første halvdel er så krevende at rytterne må helt ned på lilleskiva for å holde fart, og ikke forsure beina unødig.

Siste halvdel byr på krevende, teknisk utforkjøring med mange krappe svinger. Innspurten har med seg tunnelen, som er så kjent fra Monaco GP.

Sammenlagtkanonene vil måtte markere seg, i kamp med tempospesialister som Fabian Cancellara.
Det blir stinn brakke i Monaco. Tribunene fra Formel-1-løpet er hentet fram. 6000 mennesker får plass langs løypa de siste hundre meterne. I tillegg til et folkehav uten like rundt resten av løypa.

USAs nasjonaldag – havner trøya på Leipheimer eller Armstrong?