Pakistan er stedet med mest terrorisme, sier Jan Egeland (innfelt). Tirsdag ble et luksushotell i Peshawar i Pakistan smadret i et selvmordsangrep.
Pakistan er stedet med mest terrorisme, sier Jan Egeland (innfelt). Tirsdag ble et luksushotell i Peshawar i Pakistan smadret i et selvmordsangrep.

Jan Egeland: - Pakistan er stedet med flest terrorister

- En rekke religiøse grupper er motstandere av samfunnsordenen som er i Pakistan i dag, sier NUPI-direktør Jan Egeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Pakistan det stedet i verden hvor det er flest terrorister, og størst terror i det hele tatt. Det er det landet som er fremst i frontlinjene, etterfulgt av Afghanistan og Irak. Pakistan er tre ganger større enn Irak og Afghanistan til sammen. Det står mye mer på spill i Pakistan enn i de andre landene, sier Egeland.

Indre motsetninger

Han sier de indre motsetningene i det enorme landet gir grobunn for voldshandlinger.

- Det er et land med enorme indre motsetninger, med over 200 religiøse grupper. En lang rekke av disse har benyttet vold og er rett og slett imot den samfunnsorden som er i dag i Pakistan, sier han.

Jager Taliban

De siste ukene har pakistanske regjeringsstyrker vært på offensiven for å jage Taliban ut av Swatdalen.

- I Swat-dalen har den pakistanske armeen hatt fremgang. Det man snakker om nå er å gå inn i Fatah-området, grenseområdet mot Afghanistan. Dette er kjerneområdet til Taliban, sier Egeland.

- Peshawar-bomben i kveld kan bli sett som Talibans ønske om å spre virksomheten til andre områder, sier han.

Hør intervjuet med Egeland (artikkelen fortsetter):

321341

Minst elleve mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot et luksushotell i den pakistanske byen Peshawar tirsdag.

Selvmordsangrep

Politiet forteller at væpnede menn i en bil fyrte løs mot sikkerhetsvaktene til femstjerneshotellet Pearl Continental før de krasjet inn i bygningen. En kraftig eksplosjon ble utløst i sammenstøtet.

- Det var et selvmordsangrep, fastslår Peshawars politisjef Sefwat Ghayur ifølge NTB.

52 mennesker skal ha blitt såret i angrepet, og to av de drepte skal være utlendinger. Eksplosjonen førte til at det brøt ut brann i bygningen. Røyk steg opp fra hotellet, som ofte blir brukt av velstående utlendinger og høytstående tjenestemenn.

- Plutselig hørte vi hagleskudd, så hørte jeg automatvåpen. Plutselig smalt alle vinduene ut mot hovedveien i stykker. Så gikk det kanskje fem sekunder, og så var det et stort brak. Det var en kar som sa at en bilbombe trolig hadde eksplodert på baksiden av hotellet, sier han til VG Nett.