Soldat anklages for å ha angrepet sivile afghanere

Minst ett afghansk barn ble drept og flere titalls sivile såret i en eksplosjon nordøst i Afghanistan tirsdag, ifølge en guvernør. En amerikansk soldat anklages for å ha kastet en granat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyenvitner anklager soldaten for å ha kastet håndgranaten inn i en folkemengde, mens det amerikanske militæret sier det var en opprører som utførte ugjerningen. Nærmere 50 mennesker ble såret, opplyser lokale afghanske myndigheter.

Det amerikanske militæret oppgir imidlertid at fire mennesker ble såret, hvorav tre var amerikanske soldater og den siste en afghansk tolvåring.

Eksplosjonen skal ifølge en amerikansk talskvinne ha skjedd etter at en militærkolonne måtte stanse i byen Asadabad fordi et av de pansrede kjøretøyene fikk problemer. En opprører skal så ha kastet en granat, dermed ble tre soldater og tolvåringen såret, ifølge talskvinnen.

Versjonen som øyenvitnene forteller, er imidlertid annerledes.

– Jeg var på vei til skolen. Dekket deres eksploderte, og så kastet en soldat en håndgranat fra kolonnen, sier Abdul Wahab (12), som får behandling for to splintskader på beinet. Flere andre gir lignende beskrivelser, blant annet to barn som er innlagt på det samme sykehuset, samt en butikkmann på stedet.

En lege ved sykehuset i Asadabad sier at de fleste sårede er barn og at tilstanden er kritisk for enkelte av dem

Både politiet i Kunar-provinsen nordøst i Afghanistan og det amerikanske militæret gransker opplysningene. (©NTB)