GODE VENNER: Ronaldo og Kaka takker hverandre for kampen etter landskamp mellom Portugal og Brasil  (Foto: FERNANDO BIZERRA JR/EPA)
GODE VENNER: Ronaldo og Kaka takker hverandre for kampen etter landskamp mellom Portugal og Brasil (Foto: FERNANDO BIZERRA JR/EPA)

De nye «Galacticos»

Florentino Perez skal lage sin nye stjernesamling i Real Madrid.

Real Madrid har alltid vært en klubb som har tiltrukket seg de store stjernene.

Siden «de kongelige» lurte Barcelona for Alfredo Di Stefano i 1953, har klubben alltid mønstret noen av verdens største fotballstjerner.

Figo som valgløfte
Men da Florentino Perez ble valgt til klubbpresident i 2000, startet en ny era i klubbhistorien.

Han gikk til valg med løfte om å hente Luis Figo til klubben.

Perez vant valget og Figo kom som lovet fra Barcelona.

Han lanserte begrepet «Los Galacticos» - «spillere fra en annen galakse», som han yndet å kalle dem - og lovet å hente en ny «galactico» hver sommer så lenge han var president i klubben.

Året etter Figo kom Zinedine Zidane, så fulgte Ronaldo, før David Beckham ble den siste av de originale «Galacticos». Michael Owen ble signert sommeren 2004, men da hadde Perez langt på vei gått bort fra sitt system og Owen ble hentet som stallfyll og ikke som en superstjerne som skulle selge klubben.

Los Galacticos - Roberto Carlos, Ronaldo, Zinedine Zidane og Luis Figo  (Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP)
Los Galacticos - Roberto Carlos, Ronaldo, Zinedine Zidane og Luis Figo (Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP)

Stjerner og unggutter
Perez ville heller bruke penger på en spiller i superklassen hvert år enn å bygge et lag. Han kalte det for «Zidanes y Pavones», hvor han ønsket å bygge et lag rundt superstjernene med spillere fra egne rekker. Zidane var symbolet på superstjernene, mens midtstopperen Francisco Pavon var eksempelet på en egen unggutt som hadde slått gjennom og spilt seg inn i landslagsdiskusjonen for Spania.

Men den sportslige suksessen uteble i «Los Galacticos»-perioden. Real Madrid gikk tre år uten å vinne noe. Stjernene Perez hentet inn var bare av offensiv art, noe forsvaret led under.

I 2006 gikk Perez av og overlot presidentstolen til Ramon Calderon.

«Los Galacticos II»
Real Madrid begynte igjen å vinne titler, men klubben ble likevel ikke fornøyd. Både Fabio Capello og Bernd Schuster vant La Liga for klubben, men ble ikke akseptert som trenere av den grunn.

Nå er Perez tilbake som president. Det samme er den nær sagt romantiske og hodeløse tilnærmingen til spillerkjøp.

Kaká er allerede på plass. Cristiano Ronaldo, Franck Ribery og David Villa er alle meldt på vei til klubben, som allerede har Raul, Klaas-Jan Huntelaar, Ruud van Nistelrooy, Gonzalo Higuain, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart av offensive krefter.

Kanskje «Los Galacticos II» har plass til en midtstopper?