En ny reform skal utvide barnas skoledag. Som et første skritt vil SV innføre gratis kjernetid i SFO og legge kjernetiden inn i skoledagen.  (Foto: TV 2)
En ny reform skal utvide barnas skoledag. Som et første skritt vil SV innføre gratis kjernetid i SFO og legge kjernetiden inn i skoledagen. (Foto: TV 2)

Guttene flinkest i regning

Gutter gjør det bedre enn jenter i regning på grunnskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser ferske analyser av de nasjonale prøvene som elevene gjennomførte i fjor høst.

Resultatene fra de nasjonale prøvene i 5. og 8. trinn viser at guttene gjør det klart bedre enn jentene. I 5. trinn scorer guttene bedre enn jentene på 37 av 47 oppgaver, skriver Adresseavisen.

Se resultater fra nasjonale prøver i 2008.

Overrasket forsker

I 8. trinn er kjønnsforskjellene like tydelige. I gruppen av elever som scorer høyest, er det nesten dobbelt så mange gutter som jenter.

Prosjektleder Grethe Ravlo for nasjonale prøver i regning ved Matematikksenteret ved NTNU har vært med på å analysere resultatene i regning, og hun er overrasket over resultatet. Eksamensresultatene i matematikk viser nemlig at jentene ikke gjør det dårligere enn guttene.

– Men den nasjonale prøven er en prøve i regning, og er en mer praktisk rettet prøve. Det er kanskje derfor vi ser andre resultater her, sier Ravlo.

Jenter mer forsiktige

Hun jobber nå med å utarbeide nasjonale prøver for 2010, og i utprøvingen av oppgaver ser de også her at tendensen er at guttene gjør det bedre enn jentene.

– En forklaring kan være at guttene er mer kreative, og ser litt mer logisk på oppgavene. De er ikke bundet av bestemte fremgangsmåter for å løse oppgaver. Kanskje er det også slik at guttene holder på med mer tekniske ting i hverdagen, og slik har lettere for å ta oppgaver som er praktisk rettet. Og så er det kanskje slik at guttene kaster seg ut i det, og tar litt mer sjanser. Jentene er mer tilbakeholdne, sier Ravlo. (©NTB)