50-øringen kan forsvinne

Norges Bank vurderer å pensjonere 50-øringen. Vi roter bort for mange av dem. En avgjørelse om 50-øringens skjebne er ventet i løpet av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Bank mister for tiden mer enn 17 millioner 50-øringer i året. Ingen vet hvor de tar veien.

– Vi ser at vi leverer ut et betydelig større antall enn det som kommer inn igjen, sier assisterende direktør Leif Veggum i Norges Bank til Bergens Tidende.

Siden 1995 er antallet 50-øringer i sirkulasjon blitt nesten doblet, til om lag en halv milliard mynter. At myntene forsvinner er et av argumentene for å kutte dem ut.

– Vi vurderer om 50-øren i dag er et hensiktsmessig betalingsmiddel, og om den samlede nytten er stor nok til at den forsvarer de samlede kostnadene, sier Veggum.

Å lage den lille, brune mynten er nemlig ikke gratis, selv om den er rimeligere å produsere enn pålydende.

– Vi går ikke ut med kostnader, men jeg kan si at det koster mindre enn 50 øre å lage en 50-øring, sier Veggum.

På det meste har det kostet minst 20 øre å lage hver mynt, bare i råvarepriser. I tillegg kommer kostnader til pressing, frakt og håndtering.

Om Norges Bank bestemmer seg for å droppe 50-øringen, vil det ikke skje over natten. Den vil kunne brukes som vanlig i ett år etter kunngjøring om at den trekkes tilbake. Deretter har Norges Bank plikt til å innløse myntene i ti år.

Den forrige mynten som ble borte var tiøringen. Den siste ble preget i preget i 1991, og den ble tatt ut av sirkulasjon i 1993. (©NTB)