Siemensrett_680 (Foto: TV 2)
Siemensrett_680 (Foto: TV 2)

Nekter straffskyld etter golftur

Alle de tre tiltalte nektet skyld da straffesaken mot to Siemens-topper og Ombudsmannen for Forsvaret startet i Oslo tingrett mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre er tiltalt for korrupsjon etter en golftur til Alicante med flere forsvarstopper. I løpet av uka skal flere kjendiser vitne i saken.

Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, og tidligere Siemensdirektør Hans Lødrup satt på tiltalebenken sammen med divisjonsdirektør Frank Almaas i Siemens i Oslo tingrett mandag.

De tre har nektet å betale et forelegg på 75.000 kroner hver etter at Siemens betalte deler av en mye omtalt golftur til Alicante for flere forsvarstopper i mars 2004.

- Straffbart

Økokrim mener Siemens og turgeneralen Kjell Arne Bratli har gjort seg skyldig i et straffbart forhold, selv om Siemens ikke fikk noen gjenytelser som resultat av turen.

- Denne saken handler om hvorvidt det var en utilbørlig fordel, og dermed straffbart, at disse Siemens-lederne tok denne regningen for disse turdeltakerne. Etter påtalemyndighetens siktelse utgjør det et straffbart forhold, sier konstituert leder Trond Eirik Schea i Økokrim til TV 2 Nyhetene.

Dekket hotell og baneleie

Både aktive og pensjonerte forsvarstopper deltok på den såkalte «Admirals Cup» i Alicante i 2004.

Grunnlaget for tiltalen er at Siemens dekket til sammen vel 19.000 kroner i hotellutgifter og baneleie for forsvarstoppene Atle Karlsvik, Jan Reksten, og Arne Morten Grønningsæter.

Alle tre var ansatt i Forsvaret eller Forsvarsdepartementet da turen fant sted.

Det såkalte Dalseide-utvalget hevdet senere at Siemens og reisearrangøren Kjell Arne Bratli hadde gjort seg skyldig i forsøk på smøring, og sendte saken til Økokrim.

- Felles kasse

Dette var et ren privat arrangement for golfvenner, hevder Kjell Arne Bratli.

- Bratli har ikke latt Siemens betale noe. Dette var en gjeng som har hatt en form for felles kasse. Bratli har bidratt med noe, Siemens med noe og hotellet har bidratt med noe. Derfor har det vært en slags felles økonomi i dette, uten at man har ment at den ene skulle betale mye mer enn den andre, sier advokat Bjørn Stordrange for Bratli.

Siemens også tiltalt

Han mener det beskjedne beløpet nevnt i tiltalen, viser at Dalseide-utvalget skjøt langt over mål.

- Dalseide-rapporten hadde en teori om at Siemens skulle så å si ha kjøpt noen offiserer for så i neste omgang å overfakturere Forsvaret. Når den teorien har sviktet - og Økokrim sier den har sviktet - så forsvinner mye av dramatikken i saken, fortsetter han.

Også selskapet Siemens er tiltalt i saken. Selskapet har nektet å betale en foretaksbot på to millioner kroner.

Senere i uka skal flere kjendiser vitne i saken. Blant dem er Dan Børge Akerø, Frp-leder Siv Jensen, Carl I. Hagen og storinvestor Jens Ulltveit-Moe.