456456
456456

Derfor blir du avhengig av dette

«Glee»-feberen herjer i USA. Det er ikke rart.

Det er ingen tvil om at det blir mange spennende TV-serier å se til høsten og våren, noe som kom godt frem under TV-messa LA Screenings forrige uke.

En av de seriene som imponerte mest, var musikalkomedien «Glee», som startet på TV-kanalen Fox i USA i mai. I serien får man se en glad - og litt spesiell - gjeng high school-ungdommer lære seg å både synge, danse og lage show.

12 millioner amerikanere så på pilot-episoden av serien, og det er forventet at mer en dobbelt så mange vil se neste episode i september.

Om en stund kan du også se «Glee» på TV 2.

ste_fox_tvs_new__1683902
  (Foto: Jennifer Graylockpistudios, © TS)
ste_fox_tvs_new__1683902 (Foto: Jennifer Graylockpistudios, © TS)

Les mer: Disse får TV-bransjen til å juble

Avhengighetsskapende serie

- Det mest attraktive elementet med «Glee» er den åpenbare energien og gleden til de unge menneskene i serien. De er alle svært gode multitalenter og skuespillere, sier TV 2s innkjøpssjef John Ranelagh til tv2underholdning.no.

Han mener at det er kombinasjonen av talentene, energien og gleden som gjør serien så avhengighetsskapende som den har blitt i USA.

- Dette er helt sykt

På YouTube har en av seriens sanger, «Don't Stop Believing», blitt sett over 450.000 ganger. Coversangen havnet dessuten kjapt på fjerdeplass på Billboard Hot 100-lista i USA, og ligger nå som en av de 100 mest nedlastede sangene på iTunes.

Her kan du lytte til sangen (TV 2 er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsteder)

- Dette er helt sykt å lytte til, skriver en av de mange tusen som har kommentert den ene sangen på YouTube.

- Jeg blir fryktelig inspirert av både denne sangen og serien, skriver en annen, og flere stemmer i.

- En rå versjon av «High School Musical»

USA Today mener at «Glee» er banebrytende.

- Dette er det første showet på lenge som bare er full fres, som ikke gir deg dårlig samvittighet når du ser på- men som bare er morsomt, skriver avisa.

Chicagotribune.com mener at serien er en råere versjon av Disneys svært populære «High School Musical».

Les også: Her er TV-seriene som overlever

- Appellerer til alle

At danse- og syngeprogrammer som dette, «Det store korslaget » og «Skal vi danse» slår så godt an, er ingen overraskelse for førsteamanuensis Gunn Enli.

Enli, som jobber på Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, sier at årsaken er at formatet på programmer som disse har et bredt nedslagsfelt i befolkningen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ste_det_store_ko_1633863 (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)
ste_det_store_ko_1633863 (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)

- De er laget for å appellere til hele familien, og har en stor andel musikk-, dans- og underholdsningsnumre som ligner på showrevyer, sier TV-eksperten til tv2underholdning.no.

Og:

- Det er inkluderende underholdning der programlederne bidrar til å binde de ulike innslagene sammen til en helhet - og der konkurranseelementet er viktig fordi det leder fram til et slags høydepunkt, sier hun.

Gunn Enli forklarer at dramaturgi og spenning gjør det verdifullt for TV-titterne å følge med helt til slutten av programmene.

Nedgangstider bidrar

- Men hvorfor blir programmer som dette bare mer og mer populære?

- Interessen for «show entertainment» er både en langsiktig og en kortsiktig trend. Det har i løpet av 2000-tallet pågått en gjenoppståelse av en tradisjonell sjanger, sier Gunn Enli.

- For eksempel er originalformatet til «Skal vi danse», britiske «Dancing With the Stars», basert på et tradisjonsrikt format som var populært på 1950-tallet, «Come Dancing», som vedvarte til 1998. Samtidig bidrar nedgangstider til at interessen for feelgood-TV og hjemmebasert underholdning øker, avslutter hun.

Hvilket TV-show liker du best? Si din mening nederst i saken!

Les også: Her er det aller beste fra «Korslaget»

Her kan du få en liten forsmak på «Glee»: