Ulykkesbåt_680Gjelstein
Ulykkesbåt_680Gjelstein

Båtracet får kritikk etter ulykken

Bjørn Rune Gjelsten og Redningsselskapet reagerer på råkjøring på sjøen under arrangementet Stavanger PokerRun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Rune Gjelsten er vant til å kjøre fort på sjøen, han har vunnet Offshore VM fem ganger.

Han syns det er tragisk med gårsdagens ulykke, men mener arrangement som Stavanger PokerRun er uforsvarlig.

- Man setter livet til seg selv, medpassasjerer og ikke minst tilskuere og andre som ferdes, på spill, mener Gjelsten.

Les også: - Det skjedde så utrolig fort

-Solberg burde ha tenkt seg om

Petter Solberg var med i lørdagens arrangement. Gjelsten mener Solberg burde ha tenkt mer igjennom at Stavanger PokerRun er et farlig og uorganisert arrangement som kan sette motorsportens ry i fare.

- Petter har en kort fartstid, bokstavelig talt, på sjøen, og det er også overraskende for ham hvilke hastigheter og krefter som er på spill. Når han får tenkt seg om, tror jeg også han er enig i at slike arrangement må inn i mer ordnede former, tror Gjelsten.

- Som 400 kilometer i timen

Ulykkesbåt_680 (Foto: Frode Evje)
Ulykkesbåt_680 (Foto: Frode Evje)
Også i Redningsselskapet er man bekymret over trenden med fritidsbåter som kjører opp mot 200 kilometer i timen.

- Fart på sjøen er noe helt annet enn fart på land. 100 knop på sjøen kan man sammenligne med 400 kilometer i timen på land. Hvis man da begynner å kjøre 100 knop på familiearrangementer, så trekker vi oss tilbake. Skal man slippe dette så fritt, bør man begynne å tenke hurtigbåtsertifikater for vanlige fritidsbåter og, sier kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet

Alvorlig, men stabil tilstand

Ulykkesbåten ble slengt rundt i 100 knop under lørdagens båtarrangement PokerRun i Stavanger.

Tilstanden er fortsatt alvorlig, men stabil for to av de fem som var om bord.

- Han ene som det var krise for i går har våknet opp. Han snakker, smiler og de har kontakt med ham, så det ser bra ut. Han andre er også stabil, han har en komplisert bruddskade, men det ser ut til å gå veldig bra, sier medarrangør Aslak Olseth i Stavanger Poker Run.

Avlyst i Bergen

Neste helg skulle PokerRun arrangeres i Bergen, dette er nå avlyst.

- Selv om tilstanden er stabil, er det en selvfølge at vi avvikler når det skjer noe så tragisk, sier medarrangør Tommy Kaland i Bergen Poker Run.

- Dette med fartsetapper og at man har fri fart på en kort strekning, dere som driver med dette er vel ikke båtførere som er vant til slike hastigheter?

- Det vil jeg påstå at det er, og føreren av den båten som gikk rundt er en av Norges mest erfarne båtførere, mener Kaland.

PokerRun har blitt en tradisjon i Bergen, men arrangøren er usikker på om arrangementet, i hvert fall med fartsetappe, overlever.

- Vi har hatt det i fem år, og det har aldri vært noe som har vært i nærheten av en ulykke. Det er ganske harmløst, selv om det er store hastigheter, forteller Kaland.