Piratpartiets valgliste til EU valget. (Foto: MARC PREEL/AFP)
Piratpartiets valgliste til EU valget. (Foto: MARC PREEL/AFP)

Straffer de store

Svenskene straffer de store partiene, småpartiene ser ut til å bli vinnere i dagens EU-valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt 375 millioner innbyggere i de 27 EU-landene har stemmerett ved søndagens valg til Europaparlamentet.

Protestpartiene

Den siste målingen før våre naboer i øst skal velge medlemmer av EU-parlamentet tyder på at det nystartede Piratpartiet vil komme inn i EU-parlamentet.

Les: Pirater med stø kurs for parlamentet

Den EU-kritiske Juni-listen som har vært usynlig på målingene fram til nå nærmer seg fire prosent, og har dermed et mandat innen rekkevidde på målingen Novus Opinion har gjort for nyhetskanalen.se. Ved valget for fem år siden kom Junilisten inn med tre mandater.

De store taper

Både regjeringspartiet Moderaterna og de svenske Socialdemokraterna går tilbake på målingen, og ligger an til å få langt lavere oppslutning ved søndagens EU-valg enn de fikk ved valget til Riksdagen. I 2006. Også søsterpartiet til SV Vänsterpartiet ligger ifølge den siste målingen an til å bli en av taperne.

Derimot ser det ut til at norskfødte Marit Paulsen nok en gang trekker velgere i et valg i Sverige. 60-åringen er toppkandidat for Folkpartiet liberalerna som på denne målingen kniver med Miljöpartiet om å bli tredje største parti.

Les bloggen: Norsk bestemor på valg

Det nasjonalistiske partiet Sverigedemokraterna ser ikke ut til å kapre mandat på den siste målingen.

Høyrefløyen fram

I Danmark tyder den siste meningsmålingen som Megafon har laget for Jyllands-Posten og dansk tv2 på at Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative blir vinnere ved valget. Også Sosialistisk Folkeparti går noe fram, mens de to store taperne i Danmark ser ut til å bli Socialdemokraterne og den EU-kritiske Junibevægelsen.

Mens Socialdemokraterne fikk 32,6 prosent ved valget for fem år siden, får de bare 24,2 på den siste målingen og pustes dermed i nakken av regjeringspartiet Venstre som får 23,3 prosent.

Tronfølgelov

Danskene skal i tillegg til å velge medlemmer av EU-parlamentet også stemme over et forslag til ny tronfølgelov. Statsminister Lars Løkke Rasmussen oppfordret i sin siste tale før valget danskene til å stemme ja til at også kvinner får arverett til den danske tronen.

- Det er et pinlig signal å sende dersom ikke et land som er kjent for likestilling ikke er i stand til å skape likestilling til arveretten til tronen, sa Løkke Rasmussen.

Minst 40 prosent av alle stemmeberettigede i Danmark må si ja dersom tronfølgeloven skal bli endret.

Målinger gjennom dagen

Mens den norske regjeringen har gjort det straffbart å publisere meningsmålinger tatt opp etter at valglokalene har åpnet, kan danskene følge utviklingen gjennom hele valgdagen. Departementet som har ansvar for gjennomføring av valg i Danmark mener et forbud mot å publisere meningsmålinger på valgdagen er en krenkelse av ytringsfriheten.

Den første valgdagsmålingen om tronfølgeloven kommer på dansk tv2 klokken 14, mens den første valgdagsmålingen om EU-valget kommer en time senere.