DDagOK
DDagOK

Norske krigsveteraner ikke invitert til D-dag-markering

Når USAs president er med på markeringen av D-dagen, må norske krigsveteraner stå på yttersiden av sperringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 215.000 allierte soldater ble drept eller såret, da de gikk i land i Normandie på D-dagen, den 6. juni 1944 og de påfølgende kampene til Frankrike var frigjort fra nazi-Tysklands okkupasjon. Rundt like mange soldater falt eller ble såret på tysk side. Lørdag er det 65 år siden frigjøringen av Frankrike startet.

Bestefaren var med

I dag deltar USAs president Barack Obama på markeringen sammen sin kone og det franske presidentparet. For Obama har markeringen en personlig side, ved at hans bestefar og bestefarens bror begge var med på landgangen i Normandie i dagene etter D-dagen.

I flere timer har publikum stått ved veien mot Omaha-stranden, mens busser frakter veteraner til seremonien. Men alle krigsveteranene er ikke velkomne til den amerikanske kirkegården der Obama skal tale.

Følg markeringen direkte i videovinduet over.

Mange tanker

TV 2 Nyhetene møter norske krigsveteraner på stranden litt unna stedet markeringen skal foregå. Ti norske krigshelter er tilbake på strendene.

- Tankene er mange. Du blir ikke ferdig med det, sier Trygve H. Laheim.

På den amerikanske kirkegården like ved er alt gjort klart til at Obama og Sarkozy skal hedre krigsofrene foran 6000 inviterte i en fransk-amerikansk seremoni. Ved tidligere seremonier har de norske veteranene blitt invitert. Det ble de ikke i år.

Var med tidligere

- Det var veldig spesielt å være til stede ved 60-årsmarkeringen for fem år siden, sier Gunnar Sønsteby, bedre kjent som «Kjakan». Han er en av veteranene som benyttet dagen til å hedre landsmenn og andre soldater som ofret livet på den franske stranden for 65 år siden.

Trygve Bendixen var på et av handelsflåtens skip som ble benyttet til å forsyne troppene som gikk i land. Han synes det er urettferdig at ikke de norske krigsveteranene ble invitert til dagens markering:

- Det må være en ren forglemmelse, sier Bendixen.

Markerte på egen hånd

De norske krigsveteranene la lørdag blant annet ned en krans ved et krigsmonument ikke langt fra den amerikanske kirkegården. Sønsteby tar den manglende invitasjonen med stor ro.

- Vi kan ikke forvente å bli invitert når den amerikanske presidenten kommer er det jo masse sikkerhet, så dette kan vi ikke forvente, sier Sønsteby til TV 2 Nyhetene.

De norske er imidlertid ikke de eneste som ikke har fått noen invitasjon. Heller ikke den britiske dronningen fikk i år invitasjon til markeringen.

Følg markeringen på den amerikanske kirkegården direkte i videovinduet over.