USAs utenriksminister Hillary Clinton.  (Foto: J. Scott Applewhite/AP)
USAs utenriksminister Hillary Clinton. (Foto: J. Scott Applewhite/AP)

Hillary Clinton avviser israelske påstander

Nekter for at Bush-administrasjonen lovte Israel at de skulle få fortsette å bygge i bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har det offisielle registeret over forhandlingene. Det er ingenting, verken uformelt eller muntlig, om bosetningene, sa hun på en pressekonferanse sammen med sin tyrkiske kollega Ahmet Davutoglu fredag.

USA stiller krav

Clintons harde linje viser at president Barack Obama ikke har til hensikt å trekke seg fra appellen han flere ganger har kommet med til statsminister Benjamin Netanyahu om å stanse byggingen.

USA krever at Israel oppfyller betingelsene i det såkalte veikartet for fred, som blant at Israel stanser all bygging i bosetningene, inkludert det israelerne kaller naturlig vekst.

Vil fortsette

Netanyahu avviste mandag igjen det amerikanske kravet og sa at Israel vil fortsette byggingen i de eksisterende bosetningene på territoriet Israel okkuperte i 1967.

Israel sier de fikk et løfte fra Bush-administrasjonen om at de kunne drive noe bygging i eksisterende bosetninger. Løftet skulle ha vært i et brev fra George W. Bush til daværende statsminister Ariel Sharon i 2004. (©NTB)