IAEA: Ingen framgang når det gjelder Iran og Syria

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA klager over vanskene med å kontrollere Irans atomvirksomhet og krever en forklaring fra Syria på hvor uran som er funnet, kommer fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny rapport fredag sier IAEA at Iran har utvidet sin kapasitet til å anrike uran med 5.000 nye sentrifuger, og at det derfor er blitt vanskeligere for IAEA-inspektørene å ha oversikt over landets omstridte atomaktivitet.

Ifølge rapporten har Iran økt produksjonstempoet av anriket uran, og lageret av ferdig anriket uran er vokst fra 500 kilo til 1.339 kilo i de siste seks månedene.

Den økte effektiviteten vil utvilsomt øke bekymringen i vest for at Iran snart er i stand til å produsere kjernefysiske våpen. Iran selv sier at atomprogrammet er sivilt.

I en separat rapport sier IAEA at inspektørene har funnet uranpartikler ved en forskningsreaktor i nærheten av Damaskus som ikke normalt skulle vært der. IAEA krever en forklaring fra Syria på hvor disse partiklene kommer fra.

IAEA har gransket påstander om ulovlig kjernefysisk aktivitet i Syria siden i fjor, da det ble funnet spor av uran i et kompleks i et øde ørkenområde som ble bombet av Israel i 2007. (©NTB)