Martine Vik Magnussen, Farouk Abdulhak  (Foto: SCANPIX/New Scotland Yard)
Martine Vik Magnussen, Farouk Abdulhak (Foto: SCANPIX/New Scotland Yard)

Martines familie avgjør om det blir dødsstraff

Farouk Abdulhak kan bli stilt for retten i Jemen - med norske garantier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er opp til Martines familie om Farouk Abdulhak skal få dødsstraff dersom han blir kjent skyldig.

Det sier Jemens utenriksminister til TV 2 i ettermiddag.

- Det finnes ingen garanti for at han ikke får dødsstraff. Dette er i samsvar med internasjonale avtaler. Men for at dødsstraffen skal effektueres, krever jemenittisk lov at offerets familie ber om det. Skjer ikke dette, blir ikke dødsstraffen iverksatt. Ingen begjæring, ingen dødsstraff, sier Jemens utenriksminister Dr. Abu Bakr al-Qurbi til TV 2 Nyhetene.

Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London 16. mars 2008. (Foto: AP/SCANPIX)
Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London 16. mars 2008. (Foto: AP/SCANPIX)

Nekter å utlevere

Jemenittiske myndigheter nekter å utlevere drapsetterlyste Farouk Abdulhak til Storbritannia. De ønsker i stedet å stille rikmannssønnen for retten i Jemen.

Dette har så langt vært uaktuelt for Storbritannia, siden man ikke har fått en garanti mot at han får dødsstraff.

- Dersom han stilles for retten i Jemen er det en overhengende fare for dødsstraff. Jemen vil ikke gi en garanti for at han ikke vil få dødsstraff, og da er dette ikke et alternativ, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortingets spørretime 12. mai i år.

Martines familie med nøkkelen

Dagens utspill fra den jemenittiske utenriksministeren åpner nå for en rettssak i Jemen.

Martines familie kan skrive en erklæring om at de ikke ønsker dødsstraff, og da garanterer utenriksministeren for at Farouk Abdulhak ikke blir straffet med døden dersom han blir kjent skyldig.

- Dersom det ikke kommer en begjæring fra familien om at de ønsker at han skal straffes med døden, så blir det ingen dødsstraff, sier Dr. Abu Bakr al-Qurbi til TV 2 Nyhetene.

Garanterer rettferdig saksgang

TV 2 har ikke kommet i kontakt med faren til Martine Vik Magnussen i dag.

Det blir nå opp til Martines familie og britiske myndigheter om Farouk Abdulhak blir stilt for retten i hjemlandet.

- Vi garanterer at saksgangen vil skje på en rettferdig måte, slik at ikke noen kan påvirke retten, verken den tiltalte eller andre, sier den jemenittiske utenriksministeren.

15 måneder siden drapet

Det er nå 15 måneder siden drapet på den norske studenten i London. Jemens utenriksminister håper dagens utspill fører til at Farouk Abdulhak raskt kan stilles for retten.

- Vi ønsker at britiske myndigheter og familien til offeret, snarest mulig tar de riktige avgjørelsene.

- Opp til Storbritannia

Norsk UD var ikke kjent med de nye opplysningene før TV 2s sak i kveld.

- Det er britiske myndigheter som etterforsker denne saken, det er en britisk straffesak, og det er britiske myndigheter som må ta en avgjørelse på hvor de eventuelt ønsker å føre en rettssak, sier Bjørn Svenungsen, kommunikasjonsrådgiver i UD til TV 2 Nyhetene.

Rikmanssønnen Farouk Abdulhak var den siste som ble sett sammen med Martine Vik Magnussen. Nå har han gjemt seg i Jemen. Han er etterlyst for drap og voldtekt på den norske studenten. (Foto: Privat)
Rikmanssønnen Farouk Abdulhak var den siste som ble sett sammen med Martine Vik Magnussen. Nå har han gjemt seg i Jemen. Han er etterlyst for drap og voldtekt på den norske studenten. (Foto: Privat)
Svenungsen sier UD vil nevne de nye opplysningene for britiske myndigheter, men regner med at de kjenner til det allerede.

- Vår holdning er at han bør stilles for retten. Vårt engasjement kommer til å fortsette i den saken her, sier Svenungsen.