Frank Lampard (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
Frank Lampard (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

Her er Premier League-stjernenes vanvittige lønnsslipp

De totale lønnsutbetalingene i Premier League har nå passert tolv milliarder kroner i året.

Sky Sports melder at de årlige lønnsutbetalingene i Premier League for første gang er på over én milliard pund. Totalt betalte klubbene ut svimlende 12,3 milliarder kroner i lønn i fjor, ifølge Deloitte.

Det er en økning på hele 23 prosent på bare ett år.

Lønn spiser mest av kaken
Det er det glade økonomiske vanvidd i Premier League. Ikke bare pøser klubbene ut enorme summer i lønn, de er også nedsyltet i gjeld.

Storklubbene Manchester United, Chelsea, Liverpool og Arsenal skylder totalt over 16, 5 milliarder norske kroner. Samlet for alle klubbene er tallet 31 milliarder norske kroner.

- Jo mer gjeld du har, jo mer sårbar blir man for svikt i inntektene, som for eksempel manglende spill i Mesterligaen, eller nedrykk, sier Alan Switzer i Deloitte.

Han mener klubbene må sikre seg større fleksibilitet rundt lønnsutbetalingene for å kunne møte slike inntektssvikter.

Les også: United tjente nesten én milliard
Les også: PL-klubbene skylder 31 milliarder

Selv om lønnsøkningen kan virke formidabel, er den likevel ikke alarmerende. Inntektene fra TV-avtalen med Sky har økt mer enn lønnsutbetalingene. Forholdet mellom lønnsutbetaling og inntekter for klubbene har gått ned fra 63 prosent til 62 prosent.

Chelsea bruker hele 81 prosent av sine inntekter til å betale lønn, mens prosenten hos Liverpool og Manchester United er henholdsvis 55 og 50.

- Lavere vekst i inntektene de kommende årene, betyr at klubbene må jobbe hardt for å ha kontroll på kostnadene, dersom de skal sikre et overskudd, sier Switzer.

Bruker-quiz: Hva kan du om engelsk fotball?

Lys fremtid
Problemet er likevel større i den nest øverste divisjonen, der gjennomsnittet for forholdet mellom utbetalinger og inntekter var hele 87 prosent. Flere klubber betaler mer ut i lønn, enn de får inn i inntekter.

Deloitte mener fremtiden ser lys ut for Premier League, som er den mest lønnsomme ligaen i verden.

- Premier League-klubbene genererte åtte milliarder kroner mer i inntekter enn de andre «fem store» ligaene. Men det blir vanskelig å holde det tempoet i fremtiden, sier Dan Jones i Deloittes Sports Business Group.

MINFOTBALL: Over 20.000 medlemmer nå