Steven Gerrard, John Arne Riise  (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)
Steven Gerrard, John Arne Riise (Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP)

Dette er tidenes beste Mesterliga-finaler

John Arne Riise var delaktig i av de beste finalekampene i historien, mener engelsk storavis.

Fotballinteresserte over hele verden teller ned til onsdagens Mesterliga-finale mellom Manchester United og Barcelona.

Les også: Sjekk Sembs drømmelag i Mesterligaen
Les også:
Messi ville valgt Ronaldo
Les også:
- Messi er en litt «trist» spiller!

I anledning fotballfesten som venter i Roma, har den engelske tabloiden The Sun satt opp sin topp-ti-liste over de beste finalekampene i europacupens historie.

Er du enig? Se kåringen under og stem i høyrestolpen si din mening!

1) Manchester United - Benfica 4-1 (1968):
George Best ble den store helten da Manchester United tok sin første europacuptittel - ti år etter den katastrofale München-ulykken. «Bestie» scoret ett av tre mål i ekstraomgangene, de øvrige var signert Brian Kidd og Bobby Charlton.

2): Celtic - Inter Milan 2-1 (1967):
Inter var storfavoritter, men de skotske underdogene Celtis overrasket stort i Lisboa. Takket være scoringer av Stevie Chalmers og Tommy Gemmell tok et angrepsvillig The Bhoys sin hittil eneste triumf i europacupen.

3) Manchester United - Bayern München 2-1 (1999):
En finale som har skrevet seg inn med gullskrift i Manchester Uniteds historiebøker takket være én mann: Norske Ole Gunnar Solskjær. United lå under 0-1 i sluttminuttene, men et Teddy Sheringham-mål sikret utligningen. Alle i Barcelona trodde på ekstraomganger, før Solskjær ble byttet inn, steg frem på en corner og egenhendig tuppet United-fansen til himmels.

Manchester United 1999  (Foto: OWEN HUMPHREYS/EPA)
Manchester United 1999 (Foto: OWEN HUMPHREYS/EPA)

4) Liverpool - AC Milan 3-3, 3-2 etter straffesparkkonkurranse (2005):
AC Milan så ut til å gå mot en soleklar triumf med 3-0-ledelse til pause. Rødtrøyene fra Merseyside - med John Arne Riise på laget - slo imidlertid knallhardt tilbake etter hvilen og utlignet italienernes ledelse. I den påfølgende straffesparkkonkurransen viste The Reds styrke på ny og kunne juble etter 3-2-seier. Ikke så rart at Liverpool-supporterne kaller bragden for «Mirakelet i Istanbul».

5) Real Madrid - Eintracht Frankfurt 7-3 (1960):
Til tross for skrellsifrene, var det faktisk Frankfurt som tok ledelsen i serievinnerfinalen på Hampden Park i 1960. Real Madrid slo imidlertid nådeløst tilbake og banket inn utrolige sju mål på 46 minutter (!). Den ungarske legenden Ferenc Puskas scoret fire av målene for Real, mens Alfredo di Stefano sikret seg et hat trick foran de 127 000 tilskuerne på tribunene.

6) AC Milan - Barcelona 4-0 (1994):
Barca var storfavoritter før stormøtet i Aten, spesielt ettersom Milan måtte klare seg uten midtstopperduoen Alessandro Costacurta og Franco Baresi. De rødsvarte holdt likevel tett bakover og banket inn fire mål på katalanerne. Høydepunktet var Dejan Savicevics lekre lobb.

7) Liverpool - Borussia Mönchengladbach 3-1 (1977):
En stor kveld for Liverpool ettersom de tok sin første av sine foreløpige fem europacuptitler. Anført av superstjernen Kevin Keegan senket The Reds sine tyske motstanderne i Roma. Terry McDermott, Tommy Smith og Phil Neal scoret målene for engelskmennene. Oppgjøret ble ekstra spesielt for Smith, ettersom det var hans 600. og siste kamp for Liverpool. Keegan hadde også en følelsesladet kveld: Finalekampen var hans siste for rødtrøyene før overgangen til Hamburg.

Puskas  (Foto: IMRE FOELDI/EPA)
Puskas (Foto: IMRE FOELDI/EPA)

8.) Nottingham Forest - Malmö FF 1-0 (1979):
En av de mest overraskende europacupvinnerne noensinne. Dette var et Forest-lag som bare to år tidligere hadde spilt i gamle 2. divisjon i England (nåværende Championship). Brian Cloughs menn sikret seg triumfen takket være mål av Trevor Francis, som var datidens dyreste spiller i England da han gikk til skogsvokterne for 1 million pund samme sesong. Ja, forresten, finalekampen mot Malmö var Francis første europacupkamp for Forest den sesongen. En helt ok debut.

9.) Aston Villa - Bayern München 1-0 (1982):
Tyske Bayern var storfavoritter før kampen, og fikk et endra bedre utgangspunkt da Villa-keeper Jimmy Rimmer måtte ut med skade etter bare åtte minutter. Inn kom unggutten Nigel Spink, som bare hadde én seniorkamp bak seg for Birmingham-laget. Spink holdt imidlertid nullen og Peter Withe scoret målet som sikret en særdeles overraskende finaleseier.

10) Manchester United - Chelsea 1-1, 6-5 etter straffesparkkonkurranse (2008):
En kamp som fortrinnsvis vil huskes for straffemissen til John Terry og hans påfølgende bitre tårer. Chelsea-stopperen kunne sikret tittelen til blåtrøyene, men hamret ballen i stanga. I stedet var det keeperhelt Edwin van der Sar og United som kunne juble - nøyaktig 30 år etter deres første europacuptrofé.

Emlyn Hughes  (Foto: FILES/EPA)
Emlyn Hughes (Foto: FILES/EPA)

john Terry  (Foto: SERGEI CHIRIKOV/EPA)
john Terry (Foto: SERGEI CHIRIKOV/EPA)