Berit Kjøll. ( © TV 2)
Berit Kjøll. ( © TV 2)

Berit Kjøll ut av Aker Holding-styret

Berit Kjøll har bedt Nærings- og handelsdepartementet om å få trekke seg som styremedlem i Aker Holding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med Aker-saken har statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll, vært under et hardt press. Tirsdag meddelte hun Nærings- og handelsdepartementet at hun ønsker avløsning som styremedlem.

Les også:
Her er Aker-sakens abc
Brustad grilles i Stortinget om Aker-saken

Ber om avløsning

Kjøll skriver i en pressemelding at det er et naturlig tidpunkt for henne å be om avløsning fra vervet på.

- Fordi eierne nylig har kommet frem til en omforent løsning, og selskapet nå går over i en ny fase, er dette et naturlig tidspunkt for meg å be om avløsning fra dette viktige styrevervet, kommenterer Berit Kjøll.

Nærings- og handelsdepartementet har bedt om at hun fortsetter å fungere som styremedlem i Aker Holding inntil Staten har utnevnt en etterfølger.

- Gode relasjoner og tillit er viktig for at et styre skal fungere effektivt. Samarbeidsklimaet i Aker Holding-styret har båret preg av de siste ukers diskusjoner, noe som ikke er til aksjonærenes og selskapets beste. Jeg ønsker derfor å tre ut av styret så snart et nytt styremedlem er klart, sier hun videre.

Omstridt rolle

Kjølls rolle i Aker-saken har vært omstridt. I et intervju med TV 2 Nyhetene 9. april gikk hun hardt ut mot Aker og Kjell Inge Røkke og hevdet at både styret i Aker Holding og staten hadde blitt ført bak lyset i forbindelse med de omstridte transaksjonene.

- Jeg har hatt ulike styreverv i over 20 år, men aldri opplevd maken til dette. Aker og Kjell Inge Røkke har lurt meg og staten og har i det hele tatt brutt alle spillereglene, sa en oppbrakt Kjøll under intervjuet.

Aker på sin side slo hardt tilbake og hevdet Kjøll satt med ansvaret for eventuell manglende informasjon til staten og nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. De skal ha sendt Kjøll informasjon om transaksjonene 24. mars, informasjon som skulle overleveres Næringsdepartementet og Brustad i et orienteringsmøte dagen etter.

Om ettermiddagen 25. mars skal Kjøll ha sendt en mail til daglig leder i Aker Holding, Bengt Arve Rem, hvor hun gjorde det klart at departementet var positiv til planene om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Les også:
Aker skylder på Berit Kjøll
- Røkke har lurt staten

Umulig å fortsette

Ansvarlig redaktør i E24, Per Valebrokk, tror ikke Kjøll har blitt direkte presset ut av styret.

- Det er jo for tidlig å si om hun er presset ut eller har valg å gå av fri vilje, men jeg kan jo tenke meg at hun selv ikke hadde særlig lyst til å sitte i det styret, sier Valebrokk til TV 2 Nyhetskanalen.

På bakgrunn av hennes rolle i Aker-saken mener Valebrokk det må ha vært umulig for henne å fortsette.

- Hun har jo sagt rett ut at Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen har løyet om hennes rolle i denne saken. Å sitte i et styre med to mennesker du mener er notoriske løgnere er en dårlig forutsetning for et godt samarbeid til statens beste, sier han.

Ikke veldig imponerende

Det har i ettertid kommet mange påstander om at Kjøll som styremedlem har sovet i timen.

- Hun har jo ikke gjort en veldig imponerende jobb. Hun sier jo selv at hun har tatt det Øyvind Eriksen i Aker har fortalt henne for god fisk. Hun har valgt å tro på hans beste intensjoner hele veien, også hans beste intensjoner for staten. Men hans beste intensjoner har jo naturlig nok vært for Aker i denne saken, sier Valebrokk.

Han mener hun har vært naiv og ikke satt seg godt nok inn i saken på forhånd. Aker-saken har fått alvorlige konsekvenser, og Valebrokk tror saken sannsynligvis ikke ville utviklet seg slik den har gjort om Kjøll hadde fulgt bedre med.

- Men samtidig kan man nok si at Aker gjorde det vanskelig for henne å følge godt med, fordi de underkommuniserte ganske godt denne saken i forkant, sier han.