Denne 30 år gamle varebilen er brannberedskapen på Kjerringøy. (Foto: Ole H. Sommarset/TV 2)
Denne 30 år gamle varebilen er brannberedskapen på Kjerringøy. (Foto: Ole H. Sommarset/TV 2)

Veteransk brannberedskap

Brannberedskapen består av en 30 år gammel veteranbil - og en brannstasjon uten vann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjerringøy i Nordland har flere unike og uerstattelige kulturskatter. Men brannberedskapen i bygda består av en 30 år gammel veteranbil - og en brannstasjon uten vann.

Brannbil fra 1979

Brenner det på Kjerringøy i Nordland må de 14 brannkonstablene rykke ut i en gammel varebil fra 1979. Kjøretøyet om i år kan feire 30-årsjubileum er øyas eneste brannbil.

- Å kjøre i mer enn 60-70 kilometer i timen er uforsvarlig, så det går ikke særlig fort under utrykning, konstaterer Geir Eide, brannkonstabel og leder for Kjerringøy Lokallag.

Også brannstasjonen på Kjerringøy er av det eldre slaget. Den er også en av få brannstasjoner som ikke har innlagt vann.

Komforten og plassen er heller ikke direkte luksuriøs.

- Her har vi undervisningsrommet, sier Eide og viser at det er mulig å henge noen papirark bak noen slanger i utstyrsrommet.

- Her kan vi tegne og forklare, sier han med et skrått smil om munnen.

- Det er komisk. Det er det, sier Arne Lyngmo. Han er en av de rundt 400 innbyggerne på Kjerringøy som lever med den spartanske brannberedskapen.

- Bør på museum

Full konsentrasjon og skarp presisjon må til for å få brannbilen inn i garasjen. Mange eneboliger har garasjer som er vesentlig større og romsligere.

- Da jeg begynte i 1987 hadde en allerede startet arbeidet med å få en annen bil. Det har tatt sin tid, konstaterer Eide.

Idylliske Kjerringøy har rundt 400 fastboende. Det gamle handelsstedet er en unik og uerstattelig kulturskatt. I tillegg har øya blitt et hytte- og ferieparadis.

Ved en brann tar det minst en time å få forsterkninger fra Bodø.

- Det er egentlig uforsvarlig å ha det på denne måten. Jeg håper de tar til fornuften, sier Eide. Og han blir bønnhørt av politikerne.

- Nå kan de se lyst på framtida. De får en ny brannbil, og de får ny garasje som den skal være i. Det er på tide, sier ordfører Odd-Tore Fygle i Bodø kommune

Innbyggerne på Kjerringøy er ikke i tvil om hvor dagens brannbil bør havne.

- Hvis vi har noe brannmuseum i nærheten, bør den plasseres der fortest mulig, sier Lyngmo.