Obama: USA har fått historisk energiplan

– Hvilken ekstraordinær dag, utbrøt president Barack Obama da han presenterte USAs nye klimapolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten har åpnet en ny front i kampen mot global oppvarming og krever for første gang kutt i klimautslippene fra amerikanske biler.

– Planen vil gi bilprodusentene forutsigbarhet om myndighetenes politikk og gjøre det lettere for dem å legge planer for framtiden, sa Obama på pressekonferansen tirsdag kveld.

Obama uttalte at den framlagte planen vil redusere USAs avhengighet av olje, begrense skadelig forurensning og innlede overgangen til en mer energivennlig økonomi.

– Avtalen er historisk, fastslo han.

Forslaget innebærer den største skjerpingen av kravene til amerikanske bilers drivstofforbruk noen gang. Det inneholder også de første nasjonale reglene som har som formål å få ned utslippene av klimagasser fra USAs bilpark.

Målet er at det gjennomsnittlige drivstofforbruket til biler og små lastebiler skal senkes til 35,5 miles per gallon – tilsvarende 15,4 kilometer per liter – innen 2016.

– Dette kan være gjennombruddet vi har ventet på når det gjelder miljøvennlige biler, sier David Friedman fra Union of Concerned Scientists.

En av USAs største og eldste miljøvernorganisasjoner, Sierra Club, mener de nye utslippskravene representerer et av de viktigste klimatiltakene som noen gang er blitt foreslått av en amerikansk president.

– Obama-regjeringens tempo for å bygge en ren energiøkonomi, kan ta pusten fra en, sier organisasjonens leder Carl Pope.

De nye reglene skal også bidra til å løse en konflikt mellom delstaten California og de føderale myndighetene. Delstatsregjeringen i California har tidligere krevd å få innføre egne, strenge utslippskrav, men har nå valgt å slutte opp om Obama-regjeringens forslag.

– Vi takker regjeringen for dens ledelse, heter det i en heller ydmyk uttalelse fra Chrysler.

Selskapet gjennomgår for tiden en kraftig omstrukturering etter ordre fra myndighetene, og ledelsen lover å satse på utvikling av drivstoffgjerrige kjøretøyer.

Amerikanske forbrukere vil etter alt å dømme måtte betale noe mer når de kjøper bil hvis de nye reglene blir en realitet. Men de vil trolig kunne spare inn igjen pengene etter en stund fordi utgiftene til bensin blir mindre. (©NTB)