TV 2s sykkelekspert og utholdenhetstrener Johan Kaggestad fulgte miniserien om Tahir og Vidar i sommer. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
TV 2s sykkelekspert og utholdenhetstrener Johan Kaggestad fulgte miniserien om Tahir og Vidar i sommer. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Tror Beijing-doperne ble tatt på grunn av Tour de France

Johan Kaggestad skryter av Tour de France-arrangørens kamp mot doping.

SE SPORTSTABLOID PÅ TV 2 SPORT OG TV2SPORTEN.NO TIRSDAG KLOKKEN 20.00

De mange dopingavsløringene i sykkelsporten blir diskutert i tirsdagens Sportstabloid.

- Jeg tror avsløringene vi har hatt i sykkelsporten kommer etter en veldig intens heksejakt med tanke på antall prøver. Vi ligger ganske mange hundre prosent over for eksempel det internasjonale skiforbundet. Det er klart at da er det flere som blir tatt, sier ekssyklist og tidligere Lance Armstrong-lagkamerat Steffen Kjærgaard.

- Du vil vel ikke kalle det en heksejakt, det er vel en sunn avsløring av juksemakere?

- Ja, det er det absolutt, men for utøveren så oppleves det som en heksejakt, for eksempel for Lance Armstrong. Han har hatt ti-tolv tester utenfor konkurranse bare på noen uker på vinteren. Da brukes det store ressurser, sier Kjærgård.

- Blir forbanna og sur
TV 2 Sportens sykkelkommentator, Christian Paasche, har en rekke ganger jublet ryttere over målstreken, for så å få beskjeden om at det var proppet full av dop, og Paasche innrømmer at han opplever det som konfliktfylt å formidle stemningen når stadig nye blir tatt.

- Ja, det gjør jeg. Rebellin var vel den siste. Johan og jeg satt og kommenterte at Rebellin vant et stort ritt, og noen dager etter viste det seg at han var i den Beijing-OL-potten som de analyserte om igjen. Da blir du jo forbanna og sur og føler deg lurt, men når raseriet går over så er det jo bra, sier Paasche, som har troen på at jukserne er på vei ut av sykkelsporten.

- Jeg er ganske overbevist om at, slik Steffen Kjaargård sier, sykkel kjører et knallhardt løp, og Tour de France er kanskje de som kjører det råeste løpet for å ta juksemakerne og få de vekk en gang for alle, forklarer Paasche.

SE SPORTSTABLOID PÅ TV 2 SPORT OG TV2SPORTEN.NO TIRSDAG KLOKKEN 20.00

TV 2 Sportens sykkelekspert, Johan Kaggestad, tror kampen mot doping vil lykkes.

- Ja, den må jo det. Omdømmet til sykkelsporten er i beste fall shaky, så hvis de ikke rydder opp så sager de over den greinen de sitter på. Vi har jo allerede sett at mange store ritt er lagt ned. I Tyskland er det umulig å få sponsorer. Et av de flotteste rittene i verden, Tyskland rundt, er jo borte på terminlisten, sier Kaggestad.

Gir Tour de France æren for Beiing-avsløringer
Han gir Tour de France-arrangøren ASO mye av æren for grepene som er tatt.

- Det som er interessant er at arrangøren av Tour de France, ASO, tok tak. Det er sykkelsportens desidert største merkevare. Hvis den gikk i dass så ville hele sykkelsporten gå nedenom. De innførte det strengeste dopingregimet som er gjort. Det var i Tour de France de tok tredjegenerasjons CERA i fjor, sier Kaggestad.

Han tror det var CERA-avsløringen som fikk IOC til å teste for CERA i Beijing-OL, noe som har ført til at enda flere syndere har blitt tatt.

- Nå har jeg ikke noe belegg for det, men jeg er helt overbevist om at dersom Tour de France ikke hadde gjennomført de testene på tredjegenerasjons CERA, så hadde aldri IOC gjort det samme i Beijing. De var nødt til å gjøre det, etter at ASO kom på banen og tok alle disse juksemakerne som hadde sluppet gjennom i Giro d’Italia, sier Kaggestad.

SE SPORTSTABLOID PÅ TV 2 SPORT OG TV2SPORTEN.NO TIRSDAG KLOKKEN 20.00