Fra midnatt natt til neste onsdag kan Tollvesenet bli rammet av streik.  (Foto: Morten Holm/SCANPIX)
Fra midnatt natt til neste onsdag kan Tollvesenet bli rammet av streik. (Foto: Morten Holm/SCANPIX)

Tollvesenet kan bli rammet av streik

Tollerne truer med streik i årets lønnsoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra midnatt natt til onsdag om en uke, kan tollerne komme til å legge ned arbeidet. Det kan skje dersom partene i årets lønnsoppgjør i statlig sektor ikke kommer til enighet.

Uklart omfang

Hvor omfattende en streik vil være, er foreløpig uklart. Arbeidstakerorganisasjonene har varslet at Toll- og avgiftsdirektoratet er et av stedene medlemmer vil bli tatt ut i streik.

Hvor mange som tas ut vil ikke være klart før organisasjonene varsler antallet til arbeidsgiverne fire døgn før meklingsfristens utløp.

Hos Tollvesenet ser man imidlertid streikefaren.

Ingen rød sone

Gjennom en pressemelding tirsdag varsler Tollvesenet at en streik blant annet vil ramme næringslivet.

- Det vil ikke være mulig å overholde melde- og framleggelsesplikten ved transport av varer ved de tollstedene som eventuelt berøres av streik. Det betyr at du verken kan inn- eller utføre varer ved disse tollstedene, skriver Tollvesenet i pressemeldingen.

For personer som krysser grensen vil en streik bety at det ikke er mulig å fortolle varer på rød sone, ved de berørte stedene.

- Vi vil først få beskjed om hvem som tas ut og hvor de tas ut ved en eventuell streik, ved midnatt natt til lørdag, sier underdirektør Laila Bekkevold ved Toll- og avgiftsdirektoratet til TV 2 Nyhetene.

Vil forberede

Bekkevold sier Tollvesenet velger å gå ut med denne informasjonen, slik at reisende og næringsdrivende kan være forberedt på at ikke alle tollstasjoner nødvendigvis er bemannet som normalt, ved en streik.

Hvorvidt grensekontrollen kommer til å bli berørt er foreløpig ikke klart. Tollvesenet ønsker heller ikke å la potensielle smuglere eller andre, få kjennskap til det.

- Om de tar ut tjenestemenn i kontrollen, vil ikke vi informere om det, slår Bekkevold fast.