OVERFØRES IKKE: Mediene får ikke overføre Anders Behring Breiviks forklaring i Oslo tingrett. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
OVERFØRES IKKE: Mediene får ikke overføre Anders Behring Breiviks forklaring i Oslo tingrett. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Kamerater kidnappet kvinne (84)

Mennene kjørte rundt med kvinnen i varebilen i halvannen time. Den livredde 84-åringen trodde hun skulle bli voldtatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kameratene på 43 og 45 år ble i Oslo tingrett dømt til fengselsstraff for den brutale bortføringen.

- Løp for livet

Kvinnen gikk kveldstur sammen med sin sønn i Oslo i november 2007 da de ble oppmerksom på en hvit varebil som forfulgte dem. Mor og sønn ante uråd og begynte å løpe da varebilen stoppet i nærheten av dem.

Mens hun ropte til sønnen at han måtte løpe for livet, orket ikke den eldre kvinnen å holde følge med sønnen. Hun la seg ned i gresset, i et forsøk på å gjemme seg. Men hun ble snart oppdaget og mennene tok tak i hver sin arm og bar henne inn i varebilen.

Kjente i bh-en

I halvannen time kjørte de rundt i Oslo med den livredde kvinnen i bilen. Hun var sikker på at mennene ville voldta henne da de begynte å ransake henne over hele kroppen, deriblant i bh-en.

Etter å ha tømt ryggsekken hennes, slapp de henne av på et ukjent og mørkt sted. Forskremt gjemte hun seg under en veranda til det ble lyst.

Tok feil person

I retten innrømmet mennene kidnappingen, og forklarte at de trodde 84-åringens sønn var en bekjent som skyldte dem penger. De hadde bortført kvinnen for å få henne til å lede dem til sønnen. Begge forsto at den eldre kvinnen var svært skremt, men holdt henne likevel fanget i halvannen time.

Retten mente det var skjerpende at kvinnen var en eldre, forsvarsløs kvinne.

«Fornærmede har forklart at hun fryktet for sitt liv og for at hun skulle bli voldtatt. Selv om de tiltalte ikke var direkte voldelige overfor henne og heller ikke sjikanerte henne verbalt, legger retten til grunn at hele hendelsen har fremstått som svært skremmende for kvinnen og sannsynligvis også for sønnen som løp fra stedet.» heter det i dommen.

Fengsel og samfunnsstraff

Begge mennene er tidligere straffedømt en rekke ganger.

43-åringen ble av retten ansett som initiativtaker til kidnappingen. Han fikk derfor strengere straff enn kameraten og ble dømt til ubetinget fengsel i seks måneder.

Kameraten fikk strafferabatt både fordi han framsto som svært angrende i retten, og fordi han var inne i en lovende rehabiliteringssituasjon. Han ble idømt 150 timer samfunnsstraff i tillegg til ubetinget fengsel i 60 dager.