TIL ALLE: Helse  og omsorgsdepartementet har inngått avtale om svineinfluensavaksine til hele befolkningen. (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)
TIL ALLE: Helse og omsorgsdepartementet har inngått avtale om svineinfluensavaksine til hele befolkningen. (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)

Håp om vaksine mot svineinfluensa

Sørkoreanske forskere har oppdaget en stamme av det fryktede viruset. Det gir håp om vaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En forsker ved National University's College of Veterinary
  Medicine i Sør-Korea viser fram en beholder som inneholder en virusstamme
  fra svineinflusensaviruset. (Foto: YONHAP/EPA)
En forsker ved National University's College of Veterinary Medicine i Sør-Korea viser fram en beholder som inneholder en virusstamme fra svineinflusensaviruset. (Foto: YONHAP/EPA)
- Stammen er en genetisk modifisert versjon av det levende viruset, og dette kan føre oss til en vaksine mot H1N1, bedre kjent som svineinfluensa, sier professor Seo Sang-heui ved National University's College of Veterinary Medicine i Sør-Korea til CNN.

Stammen må fremdeles testes på flere måter, men Seo er positiv, og tror dette er riktig stamme for å kunne utvikle vaksinen.

National University's College of Veterinary Medicine har sendt åtte prøver av virusstammen til USAs helsemyndigheter. (CDC ).

Forsker verden over

Talsmann for CDC, Dave Daigle, forteller CNN at de har videreformidlet svineinfluensavirusene til ti laboratorier rundt om i verden, men at de ikke hadde fått tilbakemelding om det sørkoreanske gjennombruddet.

Forskere verden rundt konkurrerer om å finne virusstammen som kan utvikle vaksine mot svineinfluensaen. Verdens helseorganistasjon (WHO ), har sagt det kan ta fire til seks måneder før en vellykket vaksine er klar for distribusjon.

Fremdeles gjenstår en god del tester og godkjennelser før en eventuell vaksine er et faktum.

Nær 9000 tilfeller

Til nå har 76 mennesker dødd av svineinfluensaen. 8829 tilfeller av sykdommen er bekreftet fordelt over 40 land. I Norge har vi hatt to bekreftede smittetilfeller.

Symptomer ved svineinfluensa hos mennesker ligner på symptomer som oppstår ved vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast.