Astronaut John Grunsfeld under arbeid med romteleskopet Hubble.  (Foto: NASA/AP)
Astronaut John Grunsfeld under arbeid med romteleskopet Hubble. (Foto: NASA/AP)

Hubble reparert og oppgradert

Nå er Hubble i stand til å se dypere inn i kosmos enn noen gang tidligere - nesten tilbake til skapelsen av verdensrommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håpet er at teleskopet skal være i drift i minst fem år til, og kanskje helt fram til 2019. Astronautene har satt på plass nye batterier og montert en ny sensor for mer presis sikting, i tillegg til annet nødvendig utstyr.

Oppgradert

- Det er virkelig et fantastisk eventyr vi har vært med på. Et svært krevende oppdrag, sier astronaut John Grunsfeld, som mandag gjennomførte den siste romvandringen ved Hubble-teleskopet sammen med kollega Drew Feustel.

Teleskopet går i bane rundt jorda, og siden det befinner seg utenfor atmosfæren, tar den klarere bilder enn tilsvarende instrumenter på bakken.

Hubble kan registrere lys som har reist i mange milliarder år over enorme avstander i verdensrommet før det når fram til oss. Før reparasjonene kunne teleskopet se lys som oppsto om lag 800 millioner år etter big bang. Nå kan det se tilbake til 5-600 millioner år etter universets skapelse, ifølge beregninger gjort av forskere.

Nestenuhell

Den siste romvandringen varte i hele sju timer og to minutter, og mot slutten klarte Grunsfeld å dunke borti en av Hubbles antenner med ryggsekken sin. Heldigvis var antennen like hel etter sammenstøtet. (©NTB)