Politiet anholdt flere personer etter tilløp til slåsskamper i nærheten av lokalene til Borgarting lagmannsrett i Oslo onsdag i forrige uke. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Politiet anholdt flere personer etter tilløp til slåsskamper i nærheten av lokalene til Borgarting lagmannsrett i Oslo onsdag i forrige uke. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Juridisk knokkelkamp i Young Guns-saken

Hemmelig lydopptak skapte dramatikk i rettssalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag oppsto nok en dramatisk utvikling i rettssaken i Borgarting lagmannsrett der to Young Guns-medlemmer står tiltalt for drapsforsøk på et medlem av den rivaliserende gjengen B-gjengen på Furuset i 2007.

Etter flere episoder med verbale og fysiske konfrontasjoner utenfor retten mellom gjengmedlemmene, oppsto det en juridisk dragkamp i retten mandag.

Kontroversielle lydopptak

Aktoratet ønsker å bruke et lydopptak som ble tatt opp ulovlig i fengselet. Et lydopptak Young Guns-medlemmenes forsvarere, Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm, mener ikke kan brukes, da det er snakk om samtaler som ble tatt opp i fortrolighet.

18. september og 24. oktober i fjor hadde et av de tiltalte Young Guns-medlemmene møter med et av B-gjengmedlemmene som er dømt for skyteepisoden på Aker Brygge i 2006. Møtet ble holdt på et besøksrom i Oslo kretsfengsel avdeling A, med fengselsprest Terje Aulie til stede.

Det dømte B-gjengmedlemmet tok opp begge disse samtalene uten at verken presten eller medlemmet fra Young Guns visste om det. Disse lydopptakene ble overlevert politiet og påtalemyndigheten, som vil bruke dem som bevis i retten.

- Vi mener at disse opptakene er med på å belyse saken bedre, sier statsadvokat Svein Holden.

- Vil skade prestegjerningen

De tiltalte Young Guns-medlemmenes forsvarere vil avskjære dette, da det er snakk om samtaler som er tatt opp i fortrolighet med en prest til stede og derfor er taushetsbelagt informasjon.

Mandag ble både prest Terje Aulie og det dømte B-gjengen-medlemmet forhørt om omstendighetene rundt samtalene, mens lagretten ble dimittert.

Aulie mener samtalene ble tatt opp i en setting hvor han er betrodd som prest. Hans tilstedeværelse er avhengig av et tillitsforhold, og informasjonen er mottatt i en forutsetning om at det foreligger taushetsplikt.

- Det vil skade prestegjerningen dersom disse samtalene blir avspilt i retten, mener Aulie.

Mandag ettermiddag ble det klart at båndene skal avspilles i retten onsdag.

Tatt opp med klokke

Medlemmet fra B-gjengen som tok opp samtalene sier han brukte en klokke med opptaksmuligheter og mp3-spiller. Han vil imidlertid ikke si hvordan dette utstyret ble smuglet inn i fengselet.

I ettertid leverte han opptaket til politiet på en brent CD-plate.

Motivet til B-gjengmedlemmet var angivelig å bevise sin uskyld i skyteepisoden på Aker Brygge i 2006.

Kilder i B-gjengen som TV 2 Nyhetene har vært i kontakt med, hevder at disse samtalene vil klare opp i hva som skjedde både i forbindelse med skyteepisodene på Aker Brygge i 2006 og Furuset i 2007.

Dersom samtalene blir godtatt som bevis i retten, vil det tiltalte Young Guns-medlemmet be om et par dagers pause for å skaffe motbevis. Han skal angivelig også være i besittelse av et lydopptak.