Britene innfører vrakpant

Storbritannia innfører en ordning med vrakpant, der folk som bytter inn sin gamle bil får 2.000 pund til kjøp av ny. Hensikten er både å minske utslippene og å sette fart i det britiske bilsalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordningen med en vrakpant tilsvarende nesten 20.000 norske kroner trådte i kraft mandag. Den omfatter biler som er minst ti år gamle, og skal vare fram til 28. februar neste år – om ikke de 300 millioner pund regjeringen har satt av til formålet, er brukt opp før da.

– Dette betyr større valgfrihet for forbrukerne og drahjelp for britiske bilprodusenter. Ordningen har ført til en strøm av henvendelser fra mulige kunder, og vil skape nytt liv i bilsalget, sa Storbritannias næringsminister Peter Mandelson mandag.

Den britiske bilbransjens organisasjon SMMT, som har gått sterkt inn for ordningen, sier den håper refusjonsordningen vil fungere like godt i Storbritannia som i Italia, Frankrike og Tyskland. Norge innførte vrakpant allerede i 1978.

SMMT er imidlertid skuffet over at ikke staten tar hele regningen for ordningen, skrev London-avisen The Independent mandag. I stedet må bilprodusentene og deres forhandlere til sammen betale halvparten. (©NTB)