(illustrasjon). Vi lever stadig lengre, viser rapport fra Helsedirektoratet.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX/)
(illustrasjon). Vi lever stadig lengre, viser rapport fra Helsedirektoratet. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX/)

Umulig for mange å få full pensjon

Verken prester, politifolk, lærere og sykepleiere vil rekke å opptjene full pensjon hvis et av regjeringens forslag on pensjonsordning blir vedtatt. Det viser tall fra Unio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag starter sluttspurten for oppgjøret i offentlig sektor, og samme dag slår arbeidsgiverorganisasjonen Unio i bordet en undersøkelse som viser at hundretusenvis av offentlige ansatte ikke kommer til å rekke å opptjene full pensjon før de må gå av, skriver Dagsavisen.

En av modellene til Arbeids- og inkluderingsdepartementet for beregning av pensjon inneholder et krav om 38 års yrkesaktivitet for å kunne oppnå full pensjonsordning. I dag oppnår man i offentlig sektor full opptjening etter 30 år.

– Folk vil ikke nå opp til en anstendig pensjon fordi de ikke vil rekke det innenfor en normal yrkeskarriere, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Må jobbe til fylte 73

En prest er i gjennomsnitt ferdigutdannet når han er 35 år, og må dermed stå i jobben til han er 73 for å få full pensjon. For en lærer er de samme tallene henholdsvis 29 og 67 år – men bare litt mer enn én av ti lærere klarer å jobbe til de er 67 år.

En sykepleier er gjennomsnittlig ferdig med utdannelsen som 28-åring og kan dermed pensjoneres som 66-åring, men også for sykepleiere er det uvanlig å «holde ut» så lenge.

- Stramt

Politifolk er gjennomsnittlig ferdig utdannet når de er 25 år, og slipper dermed unna med å være 63 år for å få full pensjon. Men i dag har politifolk mulighet til å pensjonere seg når de er 60.

– Tallene viser hvor stramt dette kan bli, sier Folkestad. I tillegg er sju av ti ansatte i offentlig sektor kvinner.

Tallene er hentet fra en rapport som Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning har gjort for Unio. (©NTB)