Hele verdenspressen skriver om Alexander Rybaks overlegne seier i Melodi Grand Prix. (Foto: SCANPIX)
Hele verdenspressen skriver om Alexander Rybaks overlegne seier i Melodi Grand Prix. (Foto: SCANPIX)

«Alveaktige» Rybak i verdenspressen

Verdenspressen er full av historier om Alexander Rybak etter gårdsdagens brakseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele verdenspressen viet spalteplass til Alexander Rybak etter at han feide alle konkurrentene av banen i Melodi Grand Prix-finalen i Moskva lørdag.

- Den «alveaktige» Rybak fikk flere poeng enn noen andre tidligere har fått i Grand Prix, melder nyhetsbyrået AP. Nyhetsbyrået Reuters beskriver ham som en «floppy-haired 23 year old».

Les også: Rybak hylles av våre naboer

- Vil bli fort glemt

Britene hadde dette året satset alt på å ta seieren selv, og hadde fått selveste Andrew Lloyd Webber til å skrive deres bidrag. I avisa The Guardian skinner det tydelig gjennom at britene er litt snurt for at Rybak vant. Historien fokuserer heller på at dette var deres nye Grand Prix-programleder Graham Nortons store kveld.

Likevel gir avisa «puppy-faced» Alexander Rybak litt skryt siden han tross alt hadde skrevet låten selv, noe som ikke er vanlig i Grand Prix-sammenheng. The Guardian bommer litt med fakta når de også hevder at Rybak tidligere har vunnet Idol. Imidlertid gir ikke journalisten Rybak noe særlig håp for fremtiden og hevder han vil bli fort glemt.

- «Fairytale» for norsk fiolinist

Sky News hevder Rybak sannsynligvis hadde en fordel siden han er født i Hviterussland. De skriver at «det norske bidraget fikk massive 387 poeng, med andre- og tredjeplass Island og Aserbadjan hengende langt etter».

BBC skriver at forhåndsfavoritten vant, men at det var overraskende hvor overlegen seieren endte opp med å bli. De påpeker at Oslo 2010 får en vanskelig jobb med å matche det spektakulære showet i Moskva. «La oss håpe Rybak kan bringe med seg den overstrømmende energien tilbake til Oslo», skriver de.

The Times gir også spalteplass til Rybak, men benytter sjansen til å gi et stikk til Norge som ikke alltid har gjort en god figur i Grand Prix; «Ikke mer null poeng; Norge stormer mot Grand Prix-seier».

Svenskene og danskene jubler

- Hvor ofte har ikke Norge ligget og skvulpet som en bunnpropp i Melodi Grand Prix-sammenheng, mens vi og svenskene styrte mot tindene, undrer danske Ekstra Bladet i sin nettutgave.

Etter lørdagens finale i Moskva er alt snudd på hodet. Sjelden har vi sett en så massiv seier, konstaterer avisen.

Svenske Aftonbladet kaller Alexander for «Supergutten».

- Det ble aldri spennende. Norge tok ledelsen, økte og lot ingen andre land komme i nærheten, skriver avisa.

Den svenske avisa mener Alexander Rybak var «sukkersøt» og konstaterer at 23-åringen innkasserte tidenes mest suverene seier i Grand Prix-sammenheng.