Obama øker militærhjelpen til Israel

President Barack Obama vil øke militærhjelpen til Israel og skuffer dermed dem som hadde håpet at han ville bruke bistand som pressmiddel overfor statsminister Benjamin Netanyahu.

Obama-administrasjonen oversendte tidligere i måneden sitt budsjettforslag for 2010 til Kongressen, og i dette er det ifølge israelske medier satt av rundt 18,2 milliarder kroner i militærhjelp til Israel.

Militærhjelpen er i inneværende år på 16,4 milliarder kroner og økningen er dermed på over 10 prosent.

USA øker blant annet støtten til utvikling av våpensystemer som Hetz-3 raketten, til tross for at dette er en direkte konkurrent med et tilsvarende amerikanskutviklet system.

– Ambassadør Sallai Meridor har gitt uttrykk for sin takknemlighet i samtaler med flere høytstående representanter for Obama-administrasjonen, meldte nyhetsbyrået JTA tidligere i uka.

Obamas forgjenger George W. Bush lovet i 2007 Israel 30 milliarder dollar, nærmere 200 milliarder kroner i militærhjelp over ti år.

Israelske ledere fryktet at Obama skulle kutte i støtten, men denne frykten viser seg å ha vært ubegrunnet, viser det siste budsjettforslaget.

Netanyahu kommer ikke til å gi etter for USAs krav om å godta opprettelsen av en palestinsk stat, forsikret flere ledende medlemmer av høyrepartiet Likud før avreisen.

– Han kommer ikke til å gi Washington noe løfte om opprettelse av en palestinsk stat. En slik stat vil utvilsomt ende opp som et Hamastan, sier Likud-politikeren Ophir Akunis.

– Netanyahu vil motsette seg opprettelsen av en væpnet palestinsk stat på Israels grenser, noe som vil true Israels sikkerhet, sa Katz til journalister lørdag.

Forsvarsminister Ehud Barak, som tilhører det israelske arbeiderpartiet og støtter opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, forsøkte lørdag etter beste evne å tone ned Netanyahus motvilje mot dette.

– Til slutt kommer han til å godta en formel der to folk lever side ved side i fred og med gjensidig respekt, sa Barak lørdag.

I budsjettforslaget til Kongressen stilles det likevel ingen betingelser i form av krav om vilje til forhandlinger eller anerkjennelse av en palestinsk stat.

Obama-administrasjonen har flere ganger gitt uttrykk for misnøye med at Netanyahu fortsetter bygging av bosetninger i de okkuperte områdene, men heller ikke i den forbindelse stilles det betingelser. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2