Traktor (Foto: Keilen, Berit/SCANPIX)
Traktor (Foto: Keilen, Berit/SCANPIX)

Ungdom, melk og krisepakke for bøndene

Et døgn på overtid ble staten og bondeorganisasjonene enige om en ny jordbruksavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18 timer på overtid ble landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) og bondeorganisasjonene enig om at jordbruket skal få 1,2 milliard ekstra i årets jordbruksoppgjør.

Budsjettstøtten til jordbruket er dermed på totalt 13 milliarder, og utgjør 1,5 % av statsbudsjettet.

Mindre regning for forbrukerne

- En stor del av avtalen finansieres over statsbudsjettet. Dermed blir også økningen i matpriser for forbrukerne relativt små, orienterte Lars Peder Brekk.

Les mer her.

- Det er en omfattende satsing fra regjeringens side på landbruket som nå materialiseres gjennom denne avtalen. Og jeg føler at vi nå har funnet en løsning som ivaretar og sikrer et landbruk i hele landet, utdyper Brekk ovenfor TV 2 Nyhetene.

- Skritt i riktig retning

Det Senterparti-statsråden la på bordet til slutt var likevel én milliard mindre enn bøndenes opprinnelige krav.

- Vi er jo fornøyd med å ha fått på plass en avtale, men vi skulle hatt en der mer midler, sier leder i Norges Bondelag, Pål Haugstad.

- Hva skulle du hatt mer penger til?

- Vi skulle hatt mer budsjettmidler totalt sett. Som gruppe ligger vi langt etter sammenlignbare grupper i inntekt. Dette gapet har vi ikke fått tettet godt nok.

- Blir bøndene noensinne fornøyd?

- Vi blir absolutt fornøyd. Dette er et skritt i riktig retning, men det er fremdeles langt igjen, sier Haugstad.

Økt tilbud

Budsjettiltakene ble økt fra 380 millioner kroner i tilbudet, til 560 millioner kroner i avtalen som er inngått. Bondelaget understreker at budsjettmidler er viktig for å sikre et levende landbruk.

- Gjennom forhandlingene har vi greid å styrke hovedprioritetene våre, særlig økonomien i melkeproduksjonen blant annet i form av økning av driftstilskuddet, økt støtte til beitende dyr og økte rammer til investeringer, sier Pål Haugstad. (@TV2/NTB)