Ungdom, melk og krisepakke for bøndene

Oslo (NTB-Snorre Schjønberg) Et døgn på overtid ble staten og bondeorganisasjonene enige om en ny jordbruksavtale. Avtalen satser på ungdom og gir hver enkelt bonde økte inntektsmuligheter på om lag 28.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har slåss for hver eneste krone. Dette var så langt vi kom. Vi mener det var riktig og fornuftig for bonden at vi inngikk en avtale, sier Bondelagets leder Pål Haugstad.

Totalt sett har den nye avtalen en økonomisk ramme på 1,2 milliarder kroner. I siste liten la staten fram 200 millioner kroner i en ekstraordinær tiltakspakke. Med de nye millionene på plass, kom partene til enighet.

- Avtalen gir muligheter for en god inntektsvekst og betyr ikke minst en økt satsing på Distrikts-Norge. Avtalen har en klar distriktsprofil. Den retter opp sviktende inntektsvekst i fjorårets avtale, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

- Gjennom forhandlingene har vi greid å styrke hovedprioritetene våre, særlig økonomien i melkeproduksjonen blant annet i form av økning av driftstilskuddet, økt støtte til beitende dyr og økte rammer til investeringer, sier Pål Haugstad. (©NTB)