Trondheim drapssak rettssal evakuert (Foto: Terje Dalen)
Trondheim drapssak rettssal evakuert (Foto: Terje Dalen)

Dømt for drap på piratsjåfør

En 26 år gammel mann er dømt for drapet på Mahmed Jamal Shirwac.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 26 år gamle mannen ble i Trondheim tingrett fredag dømt til tvungen psykisk helsevern for drapet på Mahmed Jamal Shirwac på Heimdal 23. august i fjor.

Flertallet i retten mener det er fare for at han begår nye forbrytelser, noe som er forutsetningen for å dømme noen til tvungen psykisk helsevern. De mener han gjennom denne særs alvorlige handlingen har bevist at han har evne til å begå alvorlige forbrytelser

Paranoid psykotisk

26-åringen ble i retten beskrevet av sakkyndige som paranoid psykotisk, og han er i dag tvangsinnlagt ved en psykiatrisk institusjon.

Den 26 år gamle mannen ble også dømt til å betale erstatning til offerets enke på 150.000 kr, og 175.000 kr til hvert av barna, som alle er mindreårige. Den somaliskfødte enken har i dag eneansvaret for tre av barna som alle er under fire år.

Les også: Forsøkte å angripe tiltalt i rettssalen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

drosjedrap
drosjedrap

Ren henrettelse

Det var natt til 23. august i fjor at norsk-somaliske Mahmed Jamal Shirwac (46) ble funnet skutt og drept i sin egen bil på en øde veistrekning på Heimdal i Trondheim. Den drepte hadde trolig drevet pirattaxi-virksomhet kvelden og natta da drapet skjedde.

26-åringen gikk ut av bilen i Ringvålveien, avfyrte 13 skudd hvorav ett gjennom hodet til sjåføren. Offeret ble funnet liggende delvis ute av bilen og hadde tydeligvis prøvd å flykte fra gjerningsmannen.

Les også:
Drapstiltalte var med i tre skytterklubber
- Mente politiet var ute etter ham
Rettssal evakuert i drapssak

Hat mot muslimer

26-åringen skal ha uttrykket hat mot innvandrere, og spesielt muslimer, på flere nettsteder før hendelsen i august i fjor. Under etterforskningen fant politiet et ark i stuen hans der han hadde skrevet ned planlagte kriminelle handlinger.

«Skal rane - skaffe flere våpen - brenne ned moskeer - drepe muslimer når sjansen byr seg» leste aktor Bjørn Soknes opp fra arket.

I tillegg kom det fram at han har vært medlem av Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI), men hevdet selv han ikke hadde vært spesielt aktiv der.

Den 26 år gamle mannen må også betale erstatning til offerets enke - 150.000 kr, og 175.000 kr til hvert av barna, som alle er mindreårige. Den somaliskfødte enken har i dag eneansvaret for tre av barna som alle er under fire år.