Mindre klimautslipp fra europeisk industri

Klimautslippene fra industriproduksjon i EU-landene sank med 3 prosent i fjor. Nedgangen skyldes både den økonomiske krisen og tiltak for å få ned utslippene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser EU-kommisjonens miljøkommissær Stavros Dimas, som fredag la fram nye tall som viser at industriutslippene sank med 65 millioner tonn i 2008. Dermed brytes trenden fra 2007, da EU-industrien slapp ut mer klimagasser enn året før.

Kommisjonen kjenner imidlertid ikke til hvor mye av fjorårets nedgang som skyldes den økonomiske krisen, og hvor mye som skyldes kvotehandel og andre klimatiltak. Derfor er det fortsatt uklart hvor effektive tiltakene egentlig har vært.

I Storbritannia, Belgia og Nederland, som er blant EUs rikeste medlemsland, var utviklingen mindre oppløftende enn i unionen som helhet. I disse landene hadde industrien betydelig større utslipp av klimagasser i 2008 enn året før.

EU har som målsetting å kutte klimautslippene med 20 prosent sammenlignet med nivået i 1990 innen 2020. Håpet er at det banebrytende europeiske systemet for handel med CO2-kvoter, som ble etablert i 2005, skal gi et viktig bidrag i arbeidet med å nå målet. (©NTB)