Finansminister Kristin Halvorsen (SV) la frem revidert nasjonalbudsjett fredag formiddag.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) la frem revidert nasjonalbudsjett fredag formiddag. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Regjeringen satser på utdanning

Høyere utdanning og forskning prioriteres av regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 10.30 startet finansminister Kristin Halvorsen (SV) fremleggingen av regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Regjeringen øker utgiftene i revidert nasjonalbudsjett med 3,9 milliarder kroner. Pengene kommer i tillegg til krisepakken. I det reviderte budsjettet vil regjeringen bruke 9,5 mrd. mer av oljepengene. Totalt vil Regjeringen bruke 130 milliarder kroner.

Revidert nasjonalbudsjett legges fram for å oppdatere det nåværende budsjettet med de justeringer regjeringen nå mener er nødvendige i forhold til den økonomisere utviklingen det siste året.

Det reviderte nasjonalbudsjettet skal godkjennes av Stortinget i neste måned.

Mer på utdanning

Halvorsen sier at regjeringen spesielt vil bruke mer ressurser rettet mot utdanning.

- Flere vil søke til utdanningsinstitusjonene i takt med at arbeidsledigheten stiger, sier Halvorsen.

Høyere utdanning og forskning prioriteres av regjeringen. Totalt skal det brukes 180 millioner kroner mer til rundt 4200 nye utdanningsplasser. Pengene skal brukes til 3.000 nye studieplasser for universitet og høyskoler samt 800 nye plasser i fagskolene og desentralisert utdanning. Blant annet blir det 1.000 nye studieplasser på lærerstudier.

I tillegg foreslås det 80 millioner kroner i generell økning til universitet og høyskoler.

Mer til utenlandsoperasjoner

Budsjettet styrkes også mot utvalgte områder som kommuner og næringsliv.

Av tiltak for å få fart i arbeidsmarkedet er 219 millioner kroner til Innovasjon Norge. Regjeringen foreslår også 30 millioner kroner mer til dagpenger for permitterte arbeidstakere. Prognoser fra NAV viser at 110.000 vil være arbeidsledige i Norge innen året er omme.

Halvorsen trekker også fram økning i budsjettet til å dekke forsvarets nye utenlandsoperasjoner. Her er det foreslått 505 millioner kroner.

- Her gjelder det Norges bidrag i Tsjad og midler til innsatsen mot piratvirksomhet i Aden-bukta, sier Halvorsen.

- Norge ikke hardt rammet

Halvorsen startet framleggelsen med en orientering om problemene i finansmarkedene. Hun fastslår at det ennå er en stund til økonomien kan friskmeldes.

- Krisen rammer nå realøkonomien. Spesielt rammes Norges handelspartnere hardt.

Dette gjelder blant annet Norges handelspartnere innen bilproduksjon. Halvorsen mener at resesjonen ikke har rammet Norge spesielt hardt på grunn av den type industri vi har her i landet.

Siden finanskrisen slo inn for alvor har styringsrenten blitt satt ned med 4,25 prosentpoeng.

Mer til prestemangel

I går fortalte TV 2 Nyhetene at kirken får 45 millioner ekstra for å bøte på mangelen av prester i distriktene.

I tillegg ble det klart at det blir bevilget mer penger for å utvide pappaperm-ordningen. Alle fedre skal få ytterligere fire uker sammen med barna.

- Det er 1500 fedre i året som nå vil få pappapermisjon som ikke har hatt det før. Nå har nesten alle fedre pappapermisjon. Det har gitt store endringer, vi har en generasjon fedre som stiller opp for ungene sine som aldri før, sier Huitfeldt.

Allerede før framleggelsen fredag formiddag kom opposisjonen med reaksjoner. Frp frykter at regjeringen vil bruke for mye oljepenger og at Norge kan få problemer med høy inflasjon.