Halvorsen bruker mer oljepenger enn noen gang

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) bruker mer penger fra oljefondet enn det handlingsregelen gir rom for når det reviderte nasjonalbudsjettet legges fram fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økningen i oljepengebruk fra 2008 til 2009 vil totalt bli på mellom 50 og 60 milliarder kroner, og dermed langt over det handlingsregelen gir rom for, melder NRK.

Halvorsen understreker at handlingsregelen innebærer at det «over tid» ikke skal brukes mer enn 4 prosent av oljepengene, men at man kan overstige denne andelen når det er behov for det.

Halvorsen får noe støtte fra Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, som likevel mener at oljepengene blir brukt feil.

– Jeg mener at i ekstraordinære perioder bør man også kunne bruke ekstraordinære virkemidler. Jeg er ikke veldig bekymret for at vi nå bruker mer penger. Jeg er mer opptatt av hvordan vi skal bruke dem. Og da er jeg opptatt av at vi skal hjelpe bedriftene og ikke først og fremst fore opp offentlig sektor, sier Sanner til NRK.

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde mener at det er en fare for at Norge bruker for mye penger hvis alle tiltakene som har blitt iverksatt de siste seks månedene begynner å virke samtidig.

– Da står man i fare for en høy inflasjon i fremtiden og får et nytt sjokk i økonomien. Det er ikke positivt, sier Tybring-Gjedde. (©NTB)