Skarpe reaksjoner på fengslingen av Suu Kyi

Norge og en rekke andre land reagerer skarpt på at militærjuntaen i Burma har satt fredsprisvinner Aung San Suu Kyi i fengsel etter at hun ufrivillig fikk en amerikansk gjest på besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Suu Kyi ble torsdag ført til det beryktede Insein-fengselet i utkanten av Rangoon, siktet for å ha brutt betingelsene for husarresten hun holdes i. Hun skal etter planen stilles for retten 18. mai.

Den norske regjeringen reagerer sterkt på fengslingen av Suu Kyi, og krever at hun straks blir løslatt. Ambassadene i regionen, blant annet i Kina og India, har fått ordre om å ta opp saken, som norske myndigheter også vil drøfte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Fengslingen av Aung San Suu Kyi er et skritt i gal retning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Dette påskuddet har de funnet ved å bruke besøket en amerikaner avla i huset hennes, slår han fast.

EUs spesialutsending Piero Fasino fordømmer siktelsen mot Aung San Suu Kyi. Det fins ikke noen rettmessig grunn til å pågripe henne, sa Fasino torsdag.

Britenes statsminister Gordon Brown sier han er «dypt bekymret» over pågripelsen.

Et stort område rundt huset hennes i Rangoon ble sperret av da Aung San Suu Kyi ble hentet av burmesiske sikkerhetsstyrker torsdag.

En lang kolonne av politibiler eskorterte fredsprisvinnerens bil fram til Insein-fengselet, regnet som et av de verste i Burma.

Nyan Win i Suu Kyis parti, Den nasjonale ligaen for demokrati (NLD), forteller at to av Suu Kyis hushjelper også er blitt overført til fengselet.

– Alle tre blir trukket for retten på grunn av amerikaneren som snek seg inn i huset hennes, sier Nyan Win. De to hushjelpene er de eneste som har fått lov til å bo sammen med Suu Kyi de siste årene.

Suu Kyis bolig ligger ved en innsjø. Yettaw gjennomførte en to kilometer lang svømmetur over denne innsjøen og banket deretter på hos fredsprisvinneren. Han skal ha vært for sliten til å returnere samme kveld og tilbrakte derfor natten i huset til Suu Kyi.

På tilbakeveien ble han pågrepet av politiet. Yettaw sitter nå fengslet i Burma, og skal ha blitt siktet for flere lovbrudd. USAs generalkonsul fikk ikke besøke ham før onsdag.

– Suu Kyi tryglet ham om å dra tilbake, men han sa at han var for sliten, sier hennes advokat Kyi Win til Democratic Voice of Burma. Han legger til at Suu Kyis helse er bedre. Den 63 år gamle fredsprisvinneren ble i forrige uke behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering.

Suu Kyis husarrest utløper egentlig 27. mai, men ettersom amerikanerens besøk er et brudd på burmesisk lov, vil den trolig bli forlenget. Enkelte har sågar hevdet at Yettaw har vært en del av en plan for lettere å kunne forlenge husarresten.

Suu Kyi har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest. (©NTB)