DØMT: Thomas Cholmondeley, en av Kenyas mest kjente hvite farmere, er dømt for drap på en svart mann. (Foto: SIMON MAINA/AFP)
DØMT: Thomas Cholmondeley, en av Kenyas mest kjente hvite farmere, er dømt for drap på en svart mann. (Foto: SIMON MAINA/AFP)

Kjent hvit farmer dømt for drap på svart mann i Kenya

En av Kenyas mest kjente hvite farmere er dømt for drap på en svart mann. Han fikk åtte måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken har ført til oppblussing av raseproblematikken i den tidligere britiske kolonien i Øst-Afrika, melder nyhetsbyrået AP.

Thomas Cholmondeley (40) ble 7. mai funnet skyldig i å ha drept 37 år gamle Robert Njoya på sin egen farm i Kenya.

Skjøt etter hunder

Til tross for at drap har en maksstraff på livstid i det afrikanske landet, så ble aristokraten bare dømt til fengsel i åtte måneder.

Da Njoya ble drept i 2006 var det andre gang på bare litt over ett år at aristokraten Thomas Cholmondeley skjøt og drepte en svart mann på eiendommen sin.

Cholmondeley har forklart at han skjøt etter hunder på eiendommen sin, Rift Valley ranch, da drapet på Njoya skjedde.

40 år gamle Thomas Cholmondeley er sønnesønn av Hugh Cholmondeley, 3rd Baron Delamere , som var en av de første britiske farmerne i Kenya. Landet var britisk koloni fra slutten av 1800-tallet fram til løsrivelsen i 1963.

Hjalp offeret

- Jeg dømmer deg herved til åtte måneders fengsel. Jeg vil med denne milde straffen få den tiltalte til å reflektere over sitt liv, var budskapet i dommen fra dommer Muga Apondi, melder SkyNews.

Dommeren sa at drapet ikke ble sett på som overlagt ettersom at Cholmondeley skal ha gitt hjelp til offeret etter skytingen. Allerede har den hvite Eton-utdannede farmeren tilbrakt over tre år i fengsel, noe som også dommeren trakk fra på straffeutmålingen.

Saken var første gang oppe i domstolen samme år som drapet fant sted, i 2006.