olje_680 (Foto: Greenpeace)
olje_680 (Foto: Greenpeace)

Mener oljesand er miljøprosjekt

StatoilHydro lover å gjøre sin utskjelte oljevinning i Canada til et miljøprosjekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

StatoilHydro har møtt sterk kritikk fordi de skal utvinne olje fra sanden i Canada. Den norske oljegiganten har investert 12,7 milliarder kroner i prosjektet som skal utvinne såkalt «møkkete olje».

Oljen ligger som leire 75 meter under bakken og prosessen som får oljen flytende er svært energikrevende, dyr og med store CO2-utslipp.

Kritikerne ber staten stoppe selskapet sitt.

- Jeg tror Norge her har en mulighet til å virkelig utrette noe, sier forfatter Andrew Nikiforuk som jobber med Greenpeace.

- Et miljøprosjekt

Men regjeringen vil ikke stanse StatoilHydro, og nå går den ansvarlige i selskapet ut og hevder at de kan gjøre til et miljøprosjekt.

Leder for virksomheten i Canada, Geir Jøssang, lover å gjøre StatoilHydros utksjelte oljevinning i Canada til et miljøprosjekt.  (Foto: TV 2)
Leder for virksomheten i Canada, Geir Jøssang, lover å gjøre StatoilHydros utksjelte oljevinning i Canada til et miljøprosjekt. (Foto: TV 2)

- Vi har mye å bidra med teknologisk, og kan bidra til å gjøre dette til en renere utvikling når det gjelder CO2, enn det er i dag, sier lederen for StatoilHydros virksomhet i Canada, Geir Jøssang.

Men har du dårlig samvittighet?

- Absolutt ikke.

Du mener det er bra?

- Det er bra for StatoilHydro, og det er bra for verden, sier Jøssang til TV 2 Nyhetene.

- Villige til å ofre ressurser

Nikiforuk mener dette prosjektet forteller at vi har gått tom for lettolje og at vi nå er desperate og villige til å ofre mange andre ressurser for å opprettholde en illusjon om at vi har samme energisituasjon som før.

- Når jeg sier ganske klart at StatoilHydro har et klart mål om å bli et ledende selskap når det gjelder miljøvennlig utvikling av dette her, så er det et sterkt commitment, sier Jøssang.