Dødsulykker blir ikke registrert

Vel 30 prosent av arbeidsulykkene med dødelig utgang blir ikke registrert av Arbeidstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i en studie som er omtalt i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening. Overlege Ebba Wergeland hos Arbeidstilsynet i Oslo har utarbeidet studien i samarbeid med Finn Gjertsen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og Johan Lund ved Universitetet i Oslo.

Utgangspunktet for undersøkelsen er rapporterte arbeidsskadedødsfall i perioden 2000–2003. Arbeidstilsynet registrerte 171 slike dødsfall i løpet av perioden. Wergeland og hennes kolleger fant 214 etter å ha kryssjekket med Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister. Men heller ikke Dødsårsaksregisteret er fullstendig.

– Vi går nå videre til Nav og forsikringsselskapene og regner med å finne flere der. Vårt estimat er at det totalt var 246 personer som omkom i arbeidsulykker fra 2000 til og med 2003, sier Wergeland.

Det betyr at 75 arbeidsulykker med dødelig utgang er oversett i perioden.

– Det alvorlige ved en så upålitelig statistikk er at man kan bli villedet til å undervurdere risikoen og behovet for forebygging av ulykker, sier arbeidslivsforsker Ebba Wergeland til Dagsavisen.

Hun er overrasket over funnene.

– Jeg trodde ikke at 100 prosent av dødsulykkene ble registrert, men jeg trodde ikke at så mange ble oversett, sier Wergeland. (©NTB)